Mládek, Gondolán a spol.
dostali cenu Senior Prix

Mládek, Gondolán a spol.
dostali cenu Senior Prix

11. 11. 2012

Nadace Život umělce udělovala v Praze ocenění Senior Prix za celoživotní mistrovství. Získalo je 35 umělců starších 70 let. Mezi nimi klavírista a pedagog Petr Adamec, zpěvák a muzikant Antonín Gondolán, sbormistr a pedagog Lubomír Mátl, harfistka Renata Kodatová, zpěvák a skladatel Ivan Mládek, herečka Marie Tomášová, režisér Ladislav Vymětal, dramaturg a pianista Vladimír Truc, houslistka Libuše Bourková a zpěvák a herec Jiří Štědroň.

Omluvil se například herec Václav Sloup, jeho kolega Pavel Landovský do Národního domu na Smíchově nakonec dorazil. Byl prý rád, že si na něj někdo vzpomněl.

I když většina z oceněných už uměleckou dráhu opustila, jejich výkony jsou dodnes živé na záznamech divadelních inscenací i koncertů, podotkla výkonná ředitelka nadace Dagmar Hrnčířová.

„Do penze jsem nešel a ani si to nemohu dovolit, protože mám kapelu, kde je hodně mladých lidí. Byla by to takřka zrada, kdybych to ukončil,“ řekl ČTK Ivan Mládek, který letos oslavil sedmdesátiny. Podle něj komedianti většinou do důchodu sami nechodí, pokud mají možnost ještě hrát.

Se svým mužem Janem Kačerem přišla Nina Divíšková, která v létě oslavila šestasedmdesátiny. „Jsem ráda, že navzdory pokročilému věku těším lidi a pořád hraju,“ řekla předtím, než převzala Senior Prix. „V Divadle Kalich jsem v inscenaci Moje hra, dvanáctým rokem v Řeznické hraju Premiéru mládí a navíc i zájezdovou krimikomedii Mrchy. S režisérem Jiřím Fréharem zkouším monolog staré paní, která překonala nástrahy holokaustu a otevřela si kavárnu v Paříži," upozornila herečka na své divadelní projekty.

Dosud převzalo cenu Senior Prix na devět set umělců. Ocenění jsou pro nadaci už dvacet let příležitostí poděkovat jim za celoživotní práci v divadle, televizi, rozhlase, na koncertních pódiích i v nahrávacích studiích. Nadaci zřídilo šest profesních organizací. Její činnost směřuje i k podpoře mladých výkonných umělců a do péče o seniory.

ocenění umělci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.