Nejlepším restaurantem
je Koishi Fish & Sushi

Nejlepším restaurantem
je Koishi Fish & Sushi

29. 11. 2012

Maurerův Grand Restaurant vyhrál podruhé v historii brněnský podnik, letos restaurace zaměřená na mořské speciality Koishi Fish & Sushi v Údolní ulici. Podle gastronomické ankety obhájil loňské druhé místo pražský Alcron, Radisson Blu Hotel a třetí skončil Le Terroir.

Mimopražský podnik zatím vyhrál jen v roce 2005 - brněnský restaurant U Kastelána, který ale už na původním místě neexistuje. Letošní vítěz sesadil z trůnu pražskou restauraci Terasa U Zlaté Studně, která letos spadla na čtvrté místo.

"Je to úžasné," komentoval umístění šéfkuchař Petr Fučík, který v Koishi se svým týmem připravuje vybrané delikatesy z mořských, ale i sladkovodních ryb. "Jsem rád, že se i tady v Brně začala zvedat úroveň gastronomie," dodal. Loni skončila Koishi šestá a o rok dříve čtvrtá.

Restaurant Koishi společně otevřeli před třemi lety Janko Martinkovič se Simonou Elsnerovou a vytvořili v něm dva týmy kuchařů. Jeden český a jeden japonský, pracují zároveň a vzájemně se ideálně doplňují.

"Náš záměr je dělat co nejlepší gastronomii a motivovat zákazníky k objevování nových zážitků. Nedostanou u nás jen špičkové sushi, ale především mořské a sladkovodní ryby. Někteří lidé nás vnímají jako japonskou restauraci, ale není to tak," vysvětluje Elsnerová. V kuchyni totiž fungují dva oddělené týmy. Jeden vede šéfkuchař Petr Fučík, druhý Tadajoši Ebina. Jeho tým připravuje sushi, Ebina je členem Tokijské asociace sushimasterů.

Od jeho sushi mohou zákazníci očekávat vysokou kvalitu. "Japonci jsou důslední a drží vysoký standard. Jako jedna ze tří restaurací v Evropě jsme získali od tokijské asociace certifikát," upozornila Elsnerová. Zkušený japonský kuchař následoval rodinnou tradici a sushi připravoval až do 47 let v Japonsku, poté se cestou osudu dostal nejprve do Washingtonu, posléze do Prahy. Ani v jednom místě nebyl spokojen, nakonec dorazil shodou náhod do Brna do Koishi, kde už zůstal.

Ceny jsou v restauraci vyšší než v okolních podnicích, což je dáno tím, že majitelé nakupují suroviny nejvyšší kvality. "Nechceme nakupovat suroviny nižší kvality jen proto, abychom ušetřili. O to nestojíme," zdůraznila Elsnerová.

Druhý oceněný restaurant Alcron je v první desítce stálicí již 12 let. Tamní šéfkuchař Roman Paulus spolu s Oldřichem Sahajdákem z La Degustation Boheme Bourgeoise, která obsadila šestou příčku, získali letos jako první Češi v Praze michelinskou hvězdičku. Loňská třetí La Rotonde, Radisson Blu Hotel uzavírá TOP 10.

V historii ankety je zatím nejúspěšnější restaurace V Zátiší, která se v první desítce umístila čtrnáctkrát, letos na sedmé příčce.

Mauererova ročenka vychází již posedmnácté. Žebříček je sestaven na základě nezávislých názorů od dobrovolných hodnotitelů, letos jich bylo 849 a za degustace utratili přes 7,5 milionu korun.

TOP 10 restaurantů

1. Koishi Fish & Sushi
2. Alcron, Radisson Blu Hotel
3. Le Terroir
4. Terasa U Zlaté Studně
5. Piano Nobile, Chateau Mcely
6. La Degustation Boheme Bourgeoise
7. V Zátiší
8. Coda, Aria hotel
9. Francouzská restaurace, Obecní dům
10. La Rotonde, Radisson Blu Hotel

gastronomie restaurace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.