Hudební bonbónek č. 10 ze zámku Sychrov
Michal Mašek

Hudební bonbónek č. 10 ze zámku Sychrov

28. 7. 2021

Poslední, desáté  zastavení Mozartovy minisérie se natáčelo na zámku Sychrov v Libereckém kraji, jehož nejvýznamnějšími vlastníky byl francouzský královský rod Rohanů.

Na úvod zazní ukázka z Figarovy svatby (KV 492), následuje krátký výklad pana kastelána a zároveň ředitele územní památkové správy na Sychrově Miloše Kadlece. Kromě zajímavostí z historie zámku se také dozvíme, že byl hojně navštěvován A. Dvořákem, který zde odpočíval a skládal skladby, z nichž některé měly světovou premiéru přímo v zámecké kapli.

Dále uslyšíme ve zkratce Mozartův životopis, do kterého je zahrnuta informace, že  jeden z Mozartových synů, Franz Xaver, zemřel v Karlových Varech, kde je také pochován. Tím končí minisérie jednoho z největších hudebních velikánů, Wolfganga Amadea Mozarta. Po celý svůj život se snažil získat na světě důstojné místo, odpovídají jeho schopnostem, ale nikdy se mu to nepodařilo. Věhlasné slávy a patřičné pocty se mu dostalo  stejně jako dalším hudebním géniům až po smrti. Výklad doplňují ukázky z klavírní sonáty KV C dur KV 545.

hudebni-setkani-2021.jpghudebni-setkani-2021-pozvanka.jpg

 Viktůrek oslavil dvanácté narozeniny a těší se společně s ostatními v rámci hudebního setkání v roce 2021 na živé koncerty.

vikrurek-narozeniny.jpg

Na závěr mi dovolte se rozloučit slovy W. A. Mozarta:  

Hudba nejsou tóny, ale ticho, které se mezi tóny nalézá.

 

 

 

 

hudba
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.