Setkání "Íčkařů" v Holešově a na sv. Hostýně - bližší informace o programu
FOTO: Marie Měchurová

Setkání "Íčkařů" v Holešově a na sv. Hostýně - bližší informace o programu

26. 4. 2022

Blíží se naše očekávané setkání u nás na Moravě, v městě Holešově na rozhraní Hané a Valašska. V letošním roce slaví naše město 700 let od svého založení. Když jsem před 50 lety přivedla na svět svého prvního syna, dostal pamětní medaili k výročí 700 let města.

Po padesáti letech toto výročí slavíme znovu, protože se nám páni historikové prý trošku sekli. Raději 2x, než vůbec. Když jsme s Aničkou Potůčkovou začali toto setkání plánovat, nevěděli jsme, že zrovna v týdnu, kdy se potkáme, budou ve městě probíhat oslavy tohoto výročí. Doufáme, že to bude přínosem, že město bude hezky vyzdobené, že nás bude vítat nějaká hudba apod. 

Všechno zajímavé se dovíme při prohlídkách historických památek, které máme v našem plánu. Zmíním se jen o jedné zajímavosti, o tom, že u nás žil největší člověk, který podle dochovaných zdrojů kdy žil v českých zemích. Jmenoval se Josef Drásal a byl vysoký neuvěřitelných 241 cm. Vystupovat jako varietní a cirkusová atrakce po celé Evropě, dokonce i před francouzským císařem Napoleonem III. Dostal se až do Turecka. Za peníze, které získal za vystupování, si koupil v Holešově na Plačkově dům, který byl přizpůsobený jeho výšce. Stál 4000 zlatých (Zdroj Wikipedie).

Každoročně na přelomu června a července u nás probíhá Bikemaraton Drásal, který je součástí mistroství České republiky a připomíná tohoto našeho známého Holešováka.

A už se dostávám k programu prvního dne setkání: 

Sraz zúčastněných je v 10.45 na náměstí v Holešově, v kavárně Mlsná kočka. Je to kousek od naší kulaté kašny. Hned vedle je obchod Knihy a bulharské speciality, který patří synovi a kde budeme mít uložená zavazadla. Vlaky od Hulína a od Bystřice přijíždějí okolo 10.15 hod na vlakové nádraží. Zde bude čekat auto, do kterého si zavazadla naložíte. Bude u toho můj manžel Mirek a od Bystřice přijede i Anička P. Já Vás budu vítat na náměstí. Pro ty, kteří přijedou autem - nejlepší parkoviště je před zámkem, náměstí bývá plné.

Po kávičce a dobrém zákusku se v 11.15 hod dostaví náš průvodce, holešovský historik pan Barošek, který nás provede po 2 kostelech a židovském hřbitově. Ve 12 hod jsem domluvila otevření synagogy a krátkou prohlídku. Ve 12.30 hod se přesuneme na oběd do zámecké restraurace. (na náměstí je možnost poobědvat i v levné pizzerii). Hned po obědě 13.30 hod bude pro zájemce prohlídka zámku. Nebude to dlouhé, na zámku nemáme klasické zařízené komnaty, ale pár zajímavostí se najde, třeba Sala terrena a velký zámecký sál. Podíváme se i do zahrady a ještě bude čas na jednu odpolední kávičku. (Nachystejte si 60Kč v drobných, tolik bude stát prohlídka zámku, budu je od zájemců vybírat předem). Když na zámku skončíme a vyzvedneme si zavazadla, můžeme si ve sklípku koupit pravé moravské stáčené víno na večerní posezení. Autobus nám jede od zámku 15.13 hod do Bystřice p./H. kde přestoupíme na autobus 15.43 hod na sv. Hostýn (19. nástupiště) a v 16 hod. budeme na sv. Hostýně. Ti, kteří se opozdí nebo ztratí, mají možnost zavolat si v Bystřici taxi Karel - mobil č. 605 958 358.

Po ubytování a vydechnutí si projdeme Jurkevičovu křížovou cestu, napijeme se ze studánky u Vodní kaple a samozřejmě si prohlédneme krásnou hostýnskou baziliku Nanebevzetí Panny Marie. Večeře a snídaně máme objednané v poutním domě č. 3. Večer bude zábava a seznamování ve společenské místnosti. Anička měla prima nápad, že bude i tombola. Každý, kdo má zájem cokoliv vyhrát, přinese něco malého (hrníček, dobrá čokoláda, kosmetika... okolo 50 Kč).

Druhý den ve čtvrtek se v dopoledních hodinách přesuneme autobusem a následně vlakem do Kroměříže. (Informace o spojení dostaneme od Aničky). Tam bude rozchod. Je možnost prohlídky zámku s věží a rozhlednou, podzámecké zahrady (jezdí tam výletní vláček) a 3 kostelů nedaleko náměstí. Ve 12.45 hod bude sraz u kašny na Velkém náměstí a spolu se přesuneme na prohlídku Květné zahrady. Po prohlídce bude možná čas na kafíčko v cukrárně a hned potom odjedeme z Milíčova náměstí ve 14.29 hod autobusem zpět do Bystřice a následně na Hostýn. Pro ty, kteří toho nebudou mít dost, je možnost 1,5 hodinové turistické procházky před večeří na Skalné. Velet budu já. Večer posedíme, zazpíváme a ráno v pátek se rozloučíme a rozjedeme do svých domovů.

Jestli se najdou další případní zájemci, můžou se ještě přihlásit. Těšíme se na Vás, na příp.dotazy rády odpovíme.

čtenáři i60.cz
Hodnocení:
(4.8 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.