Jaké vitamíny a minerály užívat při cvičení?
FOTO: 4 PM production/Shutterstock.com

Jaké vitamíny a minerály užívat při cvičení?

26. 4. 2022

Je známo, že pokud začnete pravidelně navštěvovat fitko a cvičit, zvýší se vaše potřeba bílkovin, vitamínů a minerálů, jelikož to jsou hlavní aspekty, které se podílí na budování vaší svalové hmoty. Jaké mikroživiny je tedy potřeba tělu dodávat při sportování?

Vitamíny a minerály

Většina vitamínů a minerálů je potřebná jen v malém množství, které můžete tělu dodat zdravou a vyváženou stravou, což by měla být naprostá samozřejmost, pokud jste se rozhodli, že pro své tělo něco uděláte. Nicméně jsou i takové vitamíny a minerály, které vaše tělo potřebuje při výdeji energie více, a to kromě bílkovin hlavně železo, hořčík, vitamin D, vápník, kloubní výživu a vyvážené doplňky stravy pro sportovce.

Železo

Železo můžete přijímat z doplňků stravy, ale také ze živočišných a rostlinných zdrojů.

  • Hemové železo: Je lépe vstřebatelné a nachází se v hovězím, jehněčím a vepřovém mase.
  • Nehemové železo: Jeho hlavním zdrojem jsou luštěniny, obiloviny, tofu, ořechy, sušené ovoce a zelená zelenina.

Hořčík

Hořčík - magnesium má při sportování spoustu důležitých funkcí. Snižuje pravděpodobnosti svalových křečí po tréninku, je důležitý pro růst kostí, a hlavně se uplatňuje při spalování tuků a sacharidů, což je stěžejní funkce pro hubnutí a zároveň budování svalů. Jeho hlavními zdroji je:

  • arašídové máslo,
  • banány,
  • listová zelenina,
  • celozrnné pečivo,
  • ovesné vločky,
  • čokoláda, mandle a další.

V případě pravidelného sportovního tréninku byste měli hořčík dodávat v podobě doplňků stravy, jelikož vaše tělo vyžaduje zvýšený přísun tohoto minerálu.

Vitamín D

Vitamin D podporuje zdraví svalů, a jeho nedostatek může negativně ovlivnit sportovní výkon. Většinu příjmu tohoto vitaminu zařídí sluneční záření, nicméně všichni sportovci by měli uvážit příjem doplňků stravy.

Kloubní výživa

Jak už název vypovídá, při cvičení je nutné se starat také o své klouby, které se opotřebovávají nejenom sportem, ale také přirozeně věkem. Kloubní výživa je skvělou variantou také pro kosti a chrupavky. Obsahuje důležité vitamíny a minerály, které jsou stěžejní pro tvorbu kolagenu a podporují optimální hladinu vápníku v krvi.

Vápník

Tento minerál je stěžejním pro zdraví kostní tkáně a zároveň udržuje zdravou funkci svalů a nervů, což je klíčové při sportování. Primárním zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, nicméně pokud jste ve fázi diety a při sportování si také počítáte kalorie, měli byste se poradit se svým dietologem.

Cvičení doma

Ne každý má možnost pravidelně navštěvovat fitcentrum nebo třeba chodit běhat. Například pro ty, kteří musí být doma, máme TIP: Cvičení doma - Vše o domácím tréninku. Je to skvělá varianta, jak si udržet doma zdravou kondici a mysl. Nemusíte se jen potit ve fitku, abyste se cítili dobře!

Jak jste na tom s pravidelným pohybem vy?

cvičení zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.