Dolomity: jedny z nejhezčích hor světa i ideální místo pro aktivní odpočinek
Dolomity patří mezi světové přírodní poklady UNESCO. FOTO: A. Smejkalová

Dolomity: jedny z nejhezčích hor světa i ideální místo pro aktivní odpočinek

6. 5. 2022

Přijměte pozvání do výjimečných míst, ať už jen zprostředkované či přímé. Volba je na Vás: stačí číst, nebo se následně jednoduše přidat k výpravě, která se chystá na letošní červenec a září.

Nechte se na pár dnů přenést z míst neutuchajícího ruchu moderního světa do říše nefalšovaného klidu, v níž věčně vládnoucí ticho rozrazí jen občasné zahvízdání sviště. Pískot varující ostatní členy kolonie, že na jejich území pronikl nositel civilizace – člověk, který sem před ní utíká. Rychle se běží ukrýt do svých nor, stejně jako se bytost lidská přišla schovat do těchto jedinečných hor. Užijte si nevšedního úniku z roviny běžného života do prostředí, v němž převládají vertikální křivky, kde stráně jsou tak prudké, že starosti všedního dne se odkutálejí do údolí, a hory jsou tak vysoké, že nemilosrdnému mobilnímu telefonu znemožní přijímat nežádoucí hovory. Krásná příroda nedovolí myslet na cokoliv jiného, a rozhled z vrcholů je takový, že slovo „hranice“ ztrácí smysl. 

V letošním roce připravujeme už 17. ročník pěší turistiky v italských Dolomitech a okolí. Dovolujeme si vás na výpravu pozvat - je to akce v kolektivu příjemných lidí, profesionálně připravený pobyt, ale pojatý jako přátelské setkání s pečlivou organizací. Není fyzicky extrémně náročný, zúčastnit se ho může každý s průměrnou kondicí. Jádro naší výpravy tvoří lidé z okolí Čáslavi, ale i jejich známí z nejrůznějších koutů naší vlasti, kteří mezi sebou rádi přivítají všechny nekonfliktní a vůbec fajn lidi a přijmou je jako další členy své pohodové party. Z Čáslavi do Dolomit je to asi 750 km a cesta autobusem včetně přestávek nepřesáhne 11 hodin.

Dolomity jsou součástí Alp, ale toto slovo nemají ve svém názvu. Pohoří, zvané dříve jako "Bledé hory", má pojmenování po člověku, který zde posbíral vzorky hornin, prozkoumal je a popsal jejich odlišnosti. Dolomity často nesou přízvisko „nejkrásnější hory světa“. A architekt Le Courbusier je považuje za jeho nejhezčí stavbu. Tyto hory byly skutečně „postaveny“. Jsou tvořeny zkamenělými korálovými útesy, které před 250 miliony let rostly na dně moře Tethys. „Bledé hory“ byly v roce 2009 zařazeny mezi světové přírodní poklady UNESCO.

Pokud jsme Vás navnadili, neváhejte a vydejte se s námi. Nebudete litovat; přesvědčíte se na vlastní oči a dozvíte se mnohem víc. Na čtenáře i60.cz navíc čeká malý dárek. Pro více informací pište na e-mail dolomitaci2@seznam.cz.

 

Alena a David Smejkalovi

cestování hory Itálie
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.