Jaký je rozdíl mezi šipkami s kovovým a umělohmotným hrotem?
Ilustrační foto: Pixabay

Jaký je rozdíl mezi šipkami s kovovým a umělohmotným hrotem?

16. 11. 2022

Hře šipky se dostalo světové popularity, tento sport sice nedosahuje takového šílenství jako v Anglii, ale i tak je v Čechách velmi populární nejen mezi hobby hráči, ale i jako závodní sport. Víte, proč někdo hází šipkou s kovovým hrotem a někdo s hrotem plastovým?

Šipky vznikly jako vojenská hra. Vojáci, kteří často čekali v ležení vojenského tábora, začali házet oštěpy na dna sudů od vína. Tato hra se rozšířila v 19. století mezi anglickou šlechtu a do roku 1930 se šipky hrávaly v anglických a waleských hospůdkách a pivovarech.  Roku 1908 anglický soud uznal, že šipky nejsou náhoda, ale umění a šipky se mohly provozovat po celé Anglii. Taková je zkrácená historie hry šipky. Ale proč vlastně někdo používá šipky s kovovým hrotem a jiní šipky s plastovým hrotem…?

Tradičně se většina profesionálních her hraje se šipkami s ocelovou špičkou a šipky pro „sranda-hráče“ mají plastové hroty. Šipky s ocelovým hrotem jsou šipky, které mají ocelovou nebo kovovou špičku. Obvykle se hraje se štětinovými deskami. Ostrý kovový hrot umožňuje šipce snadno prorazit prkno a zapadnout do něj. Největší rozdíl, který mají šipky s ocelovým hrotem oproti ostatním šipkám je jejich hmotnost. Jsou těžší. Hrot může někdy vážit kolem 20 až 30 gramů. Díky své zatížené špičce lze šipku házet s větší přesností. Šipky s ocelovou špičkou jsou také odolnější. Z tohoto důvodu se tyto šipky neohnou ani neprasknou, pokud nejsou záměrně ohnuté nebo vržené na extrémně tvrdý povrch.

Tím, jak se šipky staly populárnějšími v barech i doma, začaly být vyráběny šipky s měkkým hrotem z měkkého plastu, který může zlepšit bezpečnost hry. Nehody se stávají a je možné, že se šipka odrazí od hrací plochy a někoho zasáhne. Šipka s ocelovým hrotem může způsobit mnoho škod. Díky této vlastnosti jsou šipky s měkkým hrotem perfektní volbou pro ty, kdo má děti a chce s nimi začít hrát tuto skvělou společenskou hru.

V dnešní moderní době je mnoho terčů elektronických. Tyto terče za vás mohou spočítat vaše skóre a vy můžete přesně vědět, kam jste se na desce trefili. Šipkami s ocelovým hrotem nelze hrát na elektronickém terči. Šipky s měkkým hrotem jsou na druhou stranu ideální pro elektronické terče. Měkký plast je dostatečně tvrdý na to, aby prorazil měkkým materiálem desky.

Nevýhodou použití šipek s měkkým hrotem je, že zdaleka nejsou tak odolné a rychle se opotřebovávají. V závislosti na tom, jak často hrajete šipky, můžete zjistit, že během roku utratíte spoustu peněz jen za šipky, ale o tom koníček je: Investujete do něj…

 

hry zábava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.