Penzion Jurášek v podhůří Beskyd potěší i ty nejnáročnější gurmety
FOTO: archiv Milana Ballíka a restaurace Jurášek

Penzion Jurášek v podhůří Beskyd potěší i ty nejnáročnější gurmety

17. 12. 2022

V rámci všeho, co svým hostům v létě v zimě poskytuje Penzion Jurášek v Kunčicích pod Ondřejníkem, patří kuchyně mezi to nejlákavější. Je totiž jedním z hlavních kamenů gastronomie podhůří Beskyd. I proto, že  vychází z toho nejlepšího, co nabízejí tradiční receptury regionu.

Aby také ne, v provedení Michala Skalského tvoří svým způsobem středobod zájmu hostů. Ono není divu. Jídla, která šéfkuchař připravuje, a jejich provedení, jsou zrcadlem gastronomické historie tamního kraje.

Nejde o zkostnatělou tradici, ostatně některé krmě původ pod hřebeny Beskyd nemají. Kupříkladu jakkoliv zde vždy byla v podhorských chalupách  jedním ze základů jídelníčku kyselica, Skalský svého času nasadil kulajdu. A lidé se po ní doslova utloukali.

Díky přemnožení černé zvěře je tu téměř stále k mání zvěřina. Kančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem je šperkem Skalského jídelníčku. K té postupně přibývají další druhy, vždy podle jejich doby lovecké sezóny.

juras2.jpg

 

Jinou  jistotou jsou ryby. Pstruzi ze dvou vlastních rybníčků v areálu bývají častou na prvních místech volby mlsných. Ale i candát na grilu – může ho provázet třeba heřmánková omáčka a batátové pyré. Kdo se vyžívá ve sladké kuchařině, může v mantinelech krajových specialit zavolit tvarohové knedlíky s ovocem  toho kterého druhu, jaké sezóna postupně nabízí a vanilkovou omáčkou. Fandům bezmasých jídel se zase líbí taková jáhlová kaše, červená řepa a ořechy. Či špenátové domácí vareniky s bylinkovou omáčkou. Zarytí „masožrouti“ zase nedají dopustit na marinovaná uzená Juráškova žebra.

Abyste při obžerném hodování neměli obavy o svou váhu je zde k dispozici vnitřní bazén s výhledem na malebnou okolní krajinu. Také tři druhy saun - bylinková, parní a venkovní finská. K tomu všemu ještě masážní programy a privátní vířivka.  Jak vidíte, obava o linii nehrozí ani když si při obědě či večeři pravidelně přidáte některé ze Skalského znamenitých kreací.

juras4.jpg

 

Při restartu po neblahých časech pandemie tu byla kuchyně  jedním z nejsilnějších magnetů. Hosté se zde objevili vždy hned po ukončení obou etap covidových uzavírek. Brzy se také vrátily svatby a společenské akce tak dlouho zapovězené.

Jedna rada nakonec. Pokud máte problém se rozhodnout pro letní nebo zimní sezónu, zvolte obě. V Beskydech je v obou ročních obdobích kouzelně.

 

Milan Ballík

 

 

 

 

Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.