Planeta se otepluje
rychleji než v minulosti

Planeta se otepluje
rychleji než v minulosti

15. 1. 2013

Průměrná teplota ve světě byla loni 14,5 stupně Celsia, což je desátý nejteplejší rok od roku 1880. Oznámil to americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA). Úřad sdělil, že loňská teplota přesahuje průměr 20. století, tedy teplotu 13,9 Celsia. NOAA vede pravidelné záznamy od roku 1880, rekord drží rok 2010.

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který používá trochu jinou metodiku, označil loňský rok dokonce za devátý nejteplejší. Podle něj loňské teploty potvrdily „pokračující dlouhodobý trend rostoucích globálních teplot".

NOAA před týdnem oznámil, že ve Spojených státech byl loňský rok s teplotou 12,78 stupně Celsia s přehledem nejteplejším za více než sto let. Také NOAA uvádí, že loňské teploty potvrzují vzrůstající tendenci. Rok 2012 byl tak 36. v řadě, který překonal průměr 20. století. Posledním rokem, který byl chladnější než tento průměr, byl rok 1976. Všechny roky ve 21. století patří mezi 14 nejteplejších od začátku záznamů. Jediný rok ve 20. století byl přitom teplejší než ten loňský – rok 1998.

„Jeden rok sám o sobě není významný. Záleží na tom, že toto desetiletí je teplejší než to předcházející a i to bylo teplejší než předešlá dekáda,“ řekl klimatolog Gavin Schmidt z NASA. „Planeta se otepluje. A důvodem pro oteplování je, že do atmosféry pumpujeme čím dál víc kysličníku uhličitého,“ dodal. Podle NOAA se průměrná světová teplota zvyšovala od roku 1880 za desetiletí o 0,06 stupně Celsia a od roku 1970 o 0,16 stupně za dekádu.

oteplování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.