Senioři píší Wikipedii
Komplex budov Peklo v Plzni. FOTO: J. K. Jakubcová

Senioři píší Wikipedii

10. 4. 2023

Senioři píší Wikipedii je jednou ze vzdělávacích aktivit spolku Wikipedia Česká republika. V rámci této aktivity se učí v různých městech v republice senioři editovat Wikipedii a další projekty Nadace Wikipedia.

Cílem je zpřístupnění informací, rozvíjení vzdělanosti a podpora šíření svobodné tvorby projektů Nadace Wikipedia na území České republiky.

Ještě před rokem by mně nenapadlo, že bych mohla psát informace do encyklopedie Wikipedie. Moje kamarádka, se kterou jsem byla na prvním setkání íčkařů v Havlíčkově Brodě, mi o této možnosti pověděla, a tak jsme se společně přihlásily do kurzu. Protože, abychom mohly s enyklopedií pracovat, musíme znát a umět vkládat obrázky a texty.

Kurz "Senioři píší Wikipedii" pořádá Knihovna města Plzně a jedná se o šest dvouhodinových lekcí. Z osmi účastníků kurzu byl pouze jeden muž a ostatní ženy. V úvodních lekcích nás lektor seznámil o činnosti Wikipedie a možnosti vkládání svých vlastních autorských příspěvků či fotografií. Každý z účastníků dostal svůj domácí úkol, aby doplnil či našel ve svém okolí něco, čím by chtěl obohatit  encyklopedii o nové údaje.

Vybrala jsem si doplnění informací o historických budovách Peklo, která jsou spjaty s dějinami dělnického hnutí v Plzni. Budovy Pekla tvoříly dvě budovy, ale ve Wikipedii byla zmíněna jen jedna. Budovy jsem si nafotila, protože vkládat se může pouze autorské foto a přidám k tomu důležité informace o historii. Úvodní foto ukazuje celý komplex budov "Peklo".

"Je škoda, když mají senioři pocit, že o jejich zkušenosti a znalosti nikdo nestojí a přitom by mohli velmi užitečně přispět ke vzdělávání mladé generace. Z vlastní zkušenosti vím, že práce na Wikipedii přináší radost i uspokojení," uvedl k rpojektu ,prof.Jan Sokol zakladatel a patron vzdělávacího programu Senioři píší Wikipedii.

 

 

aktivní senioři Wikipedia
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.