Otevřený dopis
Ilustrační foto: Pixabay

Otevřený dopis

30. 4. 2023

Vážená paní Pernická,

se zájmem jsem si přečetl článek na www.palamentnilisty.cz. Moc z toho radost nemám. Váš nápis spustil vlnu nenávisti. Já mám raději, když se lidi milují, než nenávidí. Na vaší prodejně jste umístila ceduli: „Nepečeme z ukrajinského obilí“. Píšete, že vás kvůli tomu šikanují a prý jste proruská. Nevím, proč jste si to tam dávala. Jako marketinkový tah a reklama výborně. Jenže to spouští nenávist a také jaký je jiný důvod?

Z ukrajinského obilí u nás skoro nikdo nepeče, ale to hlavní. Ukrajinské, stejně jako naše a jiné, není jedovaté. Byly nějaké záchyty na pesticidy a možná i plesnivé. Jenže ty jsou relativně srovnatelné kontrolami obilí z jiných zemi, i tuzemského obilí. Proč ten „humbunk“ vznikl? Je to obrana proti dovozu levného ukrajinského obilí, které konkuruje zemědělcům EU. Nic víc. Manipulace s veřejným míněním. Tanky vám pošleme. Zabíjejte, ale levné obilí od vás nechceme. Víte, kolik milionů tun lidé v EU spotřebují? Těch pár nevyhovujících šarží je jako zrnko v písku. Navíc v sile se to zředí a potom to ani limitu nedosáhne. EU proto má dobře vypracovaný systém bezpečnosti potravin. Každá závadná šarže potravin se musí dohledat a zničit. Je to pouze hnusný boj konkurence, které podněcuje vášně a mě osobně se z toho zvedá žaludek. Stejné to bylo před léty s polskými potravinami. Sám jsem vzorky do laboratoří tehdy odebíral. Ministerstvo nás nutilo kontrolovat jen toto zboží. Naštěstí dnes mají rozum. Poláci si na nás stěžovali v Bruselu a dnes to dělají ještě horší. Zakazují obilí ve velkém. Bez důkazů.

Teď po odborné úrovni. Máte pravdu. Uvedený mlýn, od kterého nakupujete mouku, dodává pro pekaře a cukráře jedny z nejlepších mouk v ČR. Obsahují větší procento lepku, které potřebujete, aby pečivo bylo pružné a drželo klenbu. Více jak 20 let jsem tam chodil na kontrolu a doporučuji jejich mouku hospodyňkám. Má žena peče výhradně z jejích výrobků. Problémy jsem nikdy tam neměl. Dnes kolem potravin se rozpoutala ohromná manipulace. Například v reklamě výrobci se chválí, že mají potraviny bez „éček“. To je další blbost. Třeba E100 je neškodné koření kurkuma. Další jsou emulgátory a další přídatné potraviny nutné k výrobě potravin. Vše musí splňovat požadavky evropského a našeho potravinového práva. Určitě jdou vaše výrobky na odbyt a jsou kvalitní. Myslím si, že je zbytečné si dělat reklamu tímto kontraverzním způsobem, který budí vášně a nenávist.

Váš případ je názorný. Lidé ze sdělovacíh prostředků se dozví polopravdy, někdy v našem případě i lži a podle toho si tvoří názor. Nemají ty potřebné informace, nejsou z oboru a potom se stávají loutky v nějaké vysoké hře producentů potravin, výrobců léků, energií a dalších, dovozců, polititiků a dalších zájmových skupin. Bohužel, takový svět je od nepaměti. Jak se bránit? Nevěřit, ověřit nebo aspoň být kritický.

 

Mgr. Jindřich Berka

Inspektor a auditor systému bezpečnosti a jakosti v orgánu státního dozoru na penzi. Bývalý mlynář, který dvacet let pracoval v různých funkcích ve mlýnech. 

 

potraviny Ukrajina
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.