Bonsaje
Všechny fotografie: Anna Čípová

Bonsaje

27. 4. 2023

Každý asi ví, že bonsaje jsou miniaturní stromy pěstované v miskách a tvarovány tak, aby navozovaly iluzi starého stromu. Ale co vše musí provádět pěstitel, vám přiblížím. Manžel pěstoval bonsaje čtyřicet roků, a tak si troufnu říct, že vím.

Vše začíná výběrem keramické misky a podmisky, nákupem „nářadí“ (nůžky, kleště, dláta, tvarovací drát) a substrátu. Následuje rozhodnutí, jaký styl bonsaje se zvolí, např. vzpřímený, šikmý, kaskádovitý/ a konečně výběr vhodné dřeviny.

Bonsaje vyžadují dostatek světla, častou zálivku dešťovou nebo odstátou vodou, pravidelné hnojení, přesazování, stříhání, zkracování kořenů a hlavně hodně trpělivosti při tvarování. Na parapetech oken našeho bytu stávaly „zadrátované“ jednotlivé bonsaje několik měsíců i roků.

Součástí Flory Olomouc 2023 byla i mezinárodní výstava bonsají ve dvou pavilonech. Bohužel jsem navštívila pouze jeden z nich. Chodila jsem po pavilonu a vyčkávala na moment, kdy budu moct cvaknout spoušť fotoaparátu. Kolem boxů s bonsajemi proudily totiž davy lidí a stále mi někdo „lezl“ do záběru. Co se mi podařilo zachytit, uvidíte ve fotogalerii.

Přeji všem krásné jarní dny, snad se jich brzy dočkáme.

 

květiny příroda výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.