Let balónem: Dobrodružství, které si užijete v jakémkoli věku
FOTO: androp.cz

Let balónem: Dobrodružství, které si užijete v jakémkoli věku

23. 5. 2023

Láká vás zažít nové dobrodružství? Objevte Česko z koše horkovzdušného balónu. Výhledy jsou naprosto okouzlující a nahoře to vůbec nefouká. Jak se na takový zážitek připravit a co vás nahoře čeká?

Kam se vydat?

Česká republika toho nabízí mnoho od architektonických památek až po rozmanitou krajinu. To všechno si můžete prohlédnout pěkně pohodlně z výšky několika stovek metrů, kde kromě ostatních vzduchoplavců nepotkáte jediného živáčka. Naprosté ticho jen občas přeruší zvuk hořáku a zpěv ptáků. Vyhlídkový let balónem je prostě zážitek, který by si jednou za život měl vyzkoušet každý. Horní věková hranice pro létání totiž neexistuje.

Pro koho se let balónem (ne)hodí?

Let balónem nabízí bezpečné dobrodružství všem věkovým skupinám, proletět se tak mohou jak děti, tak i senioři. Ti, kteří mají pohybové omezení se výhledů také nemusí vzdávat, jen je potřeba vybrat takový balón, který má otevírací koš a nabízí případně i možnost sezení. U klasických košů je totiž potřeba přelézt přes okraj a během hodinového letu stát. Vše je proto o domluvě s pilotem.

i60_PR clanek adrop let balonem (2).jpg

Poletíte osobně, nebo darujete let jako dárek?

Abyste se mohli vydat do oblak, je potřeba nejprve zakoupit letenku. Tu seženete například na největším československém zážitkovém portálu Adrop.cz, který nabízí balónové lety na téměř 40 lokalitách v Čechách i na Moravě. Cena se pohybuje v řádu tisíců, záleží na zvoleném typu letu – nejlevněji se proletíte ve velkém koši s ostatními pasažéry, nejdražší je pak soukromý let, kde poletíte klidně jen sami nebo ve dvou. Vzhledem k tomu, že většina z nás má trochu problém se rozmazlit, můžete naznačit rodině, že by se vám letenka zamlouvala jako dárek.

A co vás během letu balónem čeká?

Nejprve je potřeba domluvit termín letu. A právě už tady začíná to dobrodružství. Létat se totiž může jen ráno po východu slunce nebo několik hodin před západem. V tu dobu je nejklidnější termické proudění a let je naprosto bezpečný. K tomu ale také musí přát počasí, v silném větru a dešti se let přesouvá. Občas se zadaří letět na první dobrou, jindy si na svůj termín chvilku počkáte. V každém případě vám to výhledy vykreslené nízkým sluncem dokonale vynahradí. Doporučujeme přibalit fotoaparát a nenechat nic náhodě.

i60_Adrop.cz let balonem (2).JPG

Co se děje před a při letu

Před startem se balón důkladně zkontroluje a nafoukne studeným vzduchem. Ve chvíli, kdy pilot začne přitápět hořákem, je čas se přemístit do koše a připravit se na hodinový vyhlídkový let rychlostí větru. Ta bývá okolo 10–20 km/h a nabízí tak klidný let nad krajinou. A protože letíte rychlostí větru, bude vám připadat, že je nahoře bezvětří. Dokonce není ani potřeba se přioblékat, létá se relativně nízko a teplota je nižší jen nepatrně.

Jak probíhá přistání

Jakmile se let chýlí ke konci, připravuje pilot balón na přistání a na místě už čeká pozemní část posádky, aby vás odvezla zpět na místo startu. Ale ještě předtím vás přivítají mezi vzduchoplavci – čeká vás křest čtyřmi živly, slavnostní přípitek a povýšení do šlechtického stavu.

Domů tak pojedete už jako baron či baronka! A že tenhle zážitek není to pravé? U největší česko-slovenské zážitkovky Adrop.cz najdete podobných nabídek přes 700. Určitě si vyberete.

 

 

hobby
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...