Knižní tipy na léto
Ilustrační foto: Pixabay - úvodní, foto obálek - se souhlasem nakladatelství

Knižní tipy na léto

28. 6. 2023

Léto na chatě či chalupě, u řeky, rybníka nebo u moře. A nejlépe s knihou. Pokud přemýšlíte, jakou si na léto pořídit, přinášíme vám tipy na knižní novinky z několika českých nakladatelství.

Alena Mornštajnová: Les v domě

preview-1680590047-000.jpg
Nečekaně mrazivý román od autorky bestsellerů Hana, Tiché roky, Listopád
Říkají jí cácora a vypadá to, že je na světě nedopatřením a jakoby navíc. Otec kamsi zmizel při povodních, matka utíká před odpovědností k milencům a alkoholu — a děvčátko zůstalo viset na krku nevraživé babičce, která obhospodařuje zahradnictví a je přesvědčená o tom, že všechno špatné lze v životě vyhubit jako žravé plzáky. Nebo o tom prostě nemluvit. Jenže všude kolem je les, ve kterém se skrývá cosi hrozivého, a cácora jednoho dne mluvit začne…

Robert Bryndza: Ďáblova cesta

dablova-cesta.jpg

Neopatrnost při každodenním ranním plavání přivede Kate Marshallovou až do nemocnice, kde potká Jean Julingsovou. Ta jí vypráví srdcervoucí příběh, jak se před jedenácti lety během táboření na místě zvaném Ďáblova cesta ztratil její tříletý vnuk Charlie.
Kate, ještě otřesená z toho, že se málem utopila, souhlasí, že se s Tristanem Harperem případu ujmou a pokusí se zjistit, co se tehdy mohlo stát. Když se Kateina a Tristanova detektivní agentura začne událostmi té osudné noci zabývat, zjistí, že Jean má problematickou minulost, a navíc jim neříká úplnou pravdu. Co se tehdy na Ďáblově cestě uprostřed vřesovišť a bažin stalo? Byl Charlie unesen? Nebo spadl do řeky, která mizí v Ďáblově rokli?

Scarlett Wilková: Ty chladné oči
Mráz přichází z duše. Historický román od autorky bestselleru Až uvidíš moře

A10150F0006286_ty-chladne-oci--2d.jpg

Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil donucený bojovat za wehrmacht. Když se spolu po válce usadí v Československu, vznáší se nad nimi stigma kolaborace, a tak jim nezbývá než opatrný život ve strachu. Utají svou minulost a dokážou se po tom, co zažili, dívat na svět i jinak než chladnýma očima? A může strach ospravedlnit krutost spáchanou na jiných?

Rainer Wohlfarth, Bettina Mutschlerová: Léčivá síla zvířat

Lāüiv† s°la zv°żat titulka - final RGB.jpg

Psychoterapeut Rainer Wohlfarth a koučka Bettina Mutschlerová – specialisté na terapii pomocí zvířat – nám ve své knize Léčivá síla zvířat pomáhají pochopit, jak je kontakt se psy, kočkami, koňmi a dalšími zvířaty důležitý pro naše fyzické a psychické zdraví a jak díky němu můžeme zlepšit svůj život.
https://www.knihykazda.cz/leciva-sila-zvirat/

Jane Goodallová: Důvod k naději

DÖvod k nadōji_front.jpg


V této knize Jane Goodallová odhaluje své rodinné zázemí a nastiňuje své působení v Africe. Předkládá tak inspirativní poselství, stejně hluboké jako poznání, ke kterému došla na své cestě za hledáním naděje nejen uprostřed nedotčené přírody.
https://www.knihykazda.cz/duvod-k-nadeji/

Paco Calvo: Planta sapiens

Planta Sapiens - titulka RGB.jpg


Kniha je sondou do vnitřního světa rostlin. Popisuje vědecké výzkumy rostlinné inteligence, které nám odhalují, jak chytré jsou rostliny. Prokázali, že rostliny spolu komunikují, manipulují ostatními druhy a provádějí důmyslné pohyby. Dokážeme-li to pochopit, mohli bychom mít z okolního světa mnohem více.
https://www.knihykazda.cz/planta-sapiens/

Melanie Pignitterová: Medové perly

Medove_perly_obalka_FINAL01.jpg


Medové perly jsou podle Melanie Pignitterové dary života, které vypadají jako neštěstí. Kniha Medové perly vypráví o tom, že všechny krize, dramata a rány osudu se pro nás mohou stát velkými dary – pokud se odvážíme pozorně dívat, naslouchat svému nitru, rozpoznat znamení a pak podle nich jednat.
https://www.knihykazda.cz/medove-perly/

Angela Köckritzová: Radost

Radost titulka final RGB.jpg

Čím déle autorka o radosti přemýšlela, tím více toužila ji prozkoumat. Zmapovat ji jako neznámou krajinu. Co se odehrává v mozku, když se radujeme? Jak na tyto procesy reaguje naše tělo? Jak se radost proměňuje v průběhu života?
https://www.knihykazda.cz/radost/

Blanka Malá: Láska ve špičce italské boty

Laska po italsku_titulka_300dpi_CMYK.jpg

Autobiografická kniha Láska ve špičce italské boty vás vtáhne do dramatického příběhu o hledání životního štěstí, který se odehrává na pobřeží Kalábrie, kde se ukrývají panenské pláže s bílým pískem a křišťálovým mořem. Chutě a vůně Itálie čtenářkám zprostředkují také recepty na italské gastronomické speciality.
https://www.knihykazda.cz/laska-ve-spicce-italske-boty/

 

Mirek Vaňura: Kriminálka

Kriminalka_2023-obalka-lic.jpg

Úspěšný pořad Českého rozhlasu Dvojka se dočkal knižního zpracování. Spolu s kriminalisty z celé České republiky budete krok za krokem rozplétat tři zločiny z divokých devadesátých let a pět novodobých případů. Strhující detektivní případy vás vtáhnou do vyšetřování a na chvíli můžete zažít pocit, že jste součástí týmu mordparty.
https://www.radioteka.cz/detail/crobook-859469-mirek-vanura-kriminalka

Aleš Cibulka: Koho mi nadělil Tobogan

Tobogan obal - 1.jpeg

33 let zábavného rozhlasového pořadu ve 33 veselých kapitolách, kde najdete ty nejzajímavější příběhy z natáčení. O slavných českých hvězdách se díky nim dozvíte to, co jste možná ještě netušili
https://www.radioteka.cz/detail/crobook-857495-ales-cibulka-koho-mi-nadelil-tobogan

Barbora Janečková Vítová: Svět Úžasné Báry

Svet_uzasne_Bary_2023_obalka-orez.jpg

Humorná zamyšlení a postřehy z každodenního života. Jednotlivé glosy výstižně zachycují autentické, na vlastní kůži prožité události ze života svérázné autorky. Ilustrace v knize jsou do detailu věrné skutečnosti, a dokonce se dají dotvořit vlastními barvami. Pokud se díváte na život raději z té komičtější stránky, bude vám svět Úžasné Báry možná dost povědomý.
https://www.radioteka.cz/detail/crobook-857602-barbora-janeckova-vitova-svet-uzasne-bary

Pavlína Křivánková: Chalupa

Snímek obrazovky 2023-06-22 v 12.14.44.png

Existují cesty, které si člověk nevybírá, a lidé, které by raději nepotkal. Helenin přítel je nedostupný. První společné dítě se dere na svět a po Karlovi se slehla zem. Mladá žena utíká z města na valašskou samotu, od lidí a své matky, která přesně ví, jak by měla dcera žít, ale sama je nešťastná a osamělá. Tereza má zase trable s nesnesitelným šéfem a do toho manžel vybral bez jejího vědomí větší částku ze společného účtu. Jako by nestačilo, že se musí potýkat s krizí středního věku, vyčpělým vztahem a dcerou, které nerozumí. Když se ve dveřích bytu objeví policie, pochopí, že se stalo něco zlého. Životní dráhy obou žen přetrhne krutá událost a oba příběhy se protnou...
(https://www.luxor.cz/v/1937909/chalupa)

Dominik Landsman: Rybář Jarmil Koloušek

Snímek obrazovky 2023-06-22 v 12.15.10.png

Každá lidská činnost, každý obor, každý koníček má své legendy. Někoho, kdo danou činnost dovedl k dokonalosti a ještě dál. Někoho, kdo se v daném oboru stal fenoménem a každý ho zná.  Jarmil Koloušek nic z toho není a nikdy nebyl. Jarmil Koloušek je vášnivý rybář, a přestože o něm nevychází články, ostatní rybáři si k němu nechodí pro rady a rozhodně nevyhrává závody jak na běžícím pásu, stal se svým způsobem legendou a vizionářem, který předběhl svou dobu.  Jít na ryby s Jarmilem Kolouškem je přesto unikátní zážitek...
(https://www.luxor.cz/v/1938807/rybar-jarmil-kolousek)

Petra Poncarová: Libůstky a neřesti

Snímek obrazovky 2023-06-22 v 12.15.41.png

Povídky o mezilidských vztazích, a především o lásce ve všech jejích podobách – o lásce erotické, lásce mezi ženami a muži i mezi muži navzájem, o manželských úspěších a ztroskotáních i o nevěře. O snech a touze lidí vyšvihnout se na vrchol, a podivných cestách, kterými se toho hrdinové povídek snaží dosáhnout. Ale i o vnitřní síle, která jim dovolí opustit zavedené stereotypy a naprosto změnit vlastní život.
(https://www.luxor.cz/v/1931547/libustky-a-neresti-povidky)

Marek Otta: Vodní meloun

Snímek obrazovky 2023-06-22 v 12.16.02.png

Poctivý smolař, bohémský student a nezaměstnaný povaleč. Právě tato nepravděpodobná trojice nejlepších kamarádů se v návalu zoufalství rozhodne vyloupit byt podivínského souseda.  Netuší však, že se celá akce zvrhne a čeká je noc, která navždy změní jejich životy… Případ z pražského Smíchova dostává na starost policista, který se vyrovnává s nedávným rozvodem a obtížným vztahem se svou dcerou. Dokáže vyšetřování dovést do zdárného konce dřív, než dojde k další tragédii...?
(https://www.luxor.cz/v/1930026/vodni-meloun)

Eva Vychodilová: Někdy je potřeba prohodit role

Snímek obrazovky 2023-06-22 v 12.16.23.png

Monika najde zalíbení ve svém dlouholetém kamarádovi, Jana se snaží ukočírovat tajnou aféru s ženatým mužem a Kamila prožívá jeden z nejhorších dnů za dlouhé roky. Hrdinky a hrdinové jedenácti povídek se s krizí (nejen) středního věku vypořádávají každý po svém. Mnohdy zoufalé a zdánlivě nevýznamné kroky vedou k velkým změnám, se kterými nepočítali, ale někdy je tak trochu potřebovali. Příběhy Evy Vychodilové jsou plné radosti i smutku, milostných vzplanutí i vztahových karambolů, v nichž se mnoho z nás pozná, a přicházejí tak s jasným poselstvím: na svoje trápení nejsme nikdy úplně sami.
(https://www.luxor.cz/v/1931577/nekdy-je-potreba-prohodit-role)

Artur Janoušek: Sochař

Snímek obrazovky 2023-06-22 v 12.16.42.png

Mezi paneláky na periferii města se jedné noci zjeví socha ženy. Září do tmy a kolem stojí lahve alkoholu jako při vernisáži. Ukáže se, že jde o zavražděnou profesorku umění, kterou vrah stylizoval do podoby uměleckého díla.  Důkazy jasně ukazují na studenta, jenž je obviněn, že se šíleným způsobem pomstil za neúspěch při státní zkoušce. „Nikoho jsem nezabil!“ brání se zoufalý student. Jenže všechno na něj sedí dokonale. Až příliš dokonale. A právě to kriminalistu Daniela Krafta znepokojuje…
(https://www.luxor.cz/v/1938799/sochar)

Jessie Inchauspé: Pravda o cukru

Pravda_o_cukru.jpg

Chcete zlepšit svůj zdravotní stav, lépe spát, mít lepší náladu, více energie, lepší pleť, snížit chuť na sladké i svou hmotnost? Díky fintám, které vám představí biochemička Jessie Inchauspé, zpomalíte stárnutí organismu, ale přitom se nebudete muset vzdát oblíbených jídel, jež vám dělají radost. Naučíte se kontrolovat hladinu krevního cukru, což bude mít kladný dopad na vaše zdraví a náladu.
https://www.jota.cz/pravda-o-cukru.html

Stephen Kopecky: Mayo Clinic: Jak žít déle a cítit se mladší?

Jak zit dele a citit se mladsi.jpg

Uznávaný kardiolog předkládá návod, jak životním stylem dosáhnout účinné prevence kardiovaskulárních a dalších civilizačních onemocnění.  Tajemství dlouhého života v dobrém zdraví spočívá v šesti oblastech – stravovat se zdravě, zlepšit svoji fyzickou kondici, nastavit si správně spánkový režim, účinně se chránit před stresem a pochopit vliv alkoholu a tabáku na naše tělo.
https://www.jota.cz/mayo-clinic-jak-zit-dele-a-citit-se-mladsi.html


Pavlína Pořízková: No Filter

No filter.jpg

Pavlína Pořízková se narodila v komunistickém Československu. Když jí byly tři, uprchli její rodiče do Švédska a trvalo šest let, než se mohli s dcerou znovu shledat. Pavlínin půvab brzy oslovil modelingové agentury a stala se vyhledávanou topmodelkou.  Nyní sestavila sbírku esejí o úskalích ženství v každém věku, ve které otevírá témata krásy, lásky, mateřství, smutku a stárnutí.
https://www.jota.cz/pavlina-porizkova-no-filter.html

Christina Laurenová: Láska nadivoko

Laska na divoko.jpg

Lily vodí turisty na výpravy za smyšlenými poklady do divočiny. V jedné skupině turistů se objeví muž, jenž jí před lety zlomil srdce, a jehož by nejraději zavedla daleko do pustiny a s klidným srdcem ho tam nechala. Leo vždycky věděl, že v poušti musí počítat s nečekanými zážitky, ale na setkání se svou dávnou láskou, která se před ním objeví jako přelud ve světle táborového ohně, připravený nebyl…
https://www.jota.cz/laska-nadivoko.html

Chrystyna Lucyk-Bergerová: Magdino znamení

Magdino_znameni.jpg

Strhující román z období protektorátu. Když do domu židovských man­želů Tauberových vtrhne gestapo, má služebná Magda jen pár minut na to, aby se pokusila zachránit alespoň jejich novorozeného syna Samuela. Do vily se na­stěhuje nacistický důstojník König. Aby Samuela ochránila, rozehraje Magda nebezpečnou hru, ve které zdaleka nejde jen o její život.
https://www.jota.cz/magdino-znameni.html

Vláďa Sojka, Zuzka Ouhrabková: Zkvašeno

Zkvaseno.jpg


Všechno, co potřebujete vědět o domácím kvašení. Kvašení a kysání patří k nejstarším způsobům konzervace jídla a získávání nových chutí. Na domácí přípravu nepotřebujete moc věcí, nic extra nemusíte umět a možnosti jsou tak široké, že určitě najdete něco, co vám bude chutnat. A s touto kuchařkou plnou úžasných receptů na rychlá, zdravá a chutná jídla vám to půjde snadno.

https://www.jota.cz/zkvaseno.html

Frida Bern Andersson, Daniel Ek, Pär Flodin: Ať žije přátelství!
Překlad Ela Doležalová

at_zije_pratelstvi.jpg

V knize se dozvíme, jak zmapovat historii přátelských vztahů, vyhodnotit vlastní kvality i slabá místa, jak zjistit, co v přátelství zanedbáváme, kde jsme nejzranitelnější, jak vyhodnotit reakce ostatních, když se jim otevřeme. Dalšími oblastmi jsou kladení odvážných otázek, schopnost odpouštění či přání bez vyžadování, najdete zde také různé techniky a cvičení. Autoři se částečně dotkli i tématu vysoké citlivosti, pokud jde o odvahu otevřít se ostatním.

Rolf Sellin: Hojení vnitřních ran
Jak se vypořádat s duševním zraněním

hojeni_vnitřnich_ran.jpg

Autor ukazuje, jak najít odvahu podívat se a rozpoznat, co přesně v nás bylo zraněno; jak se postarat o svá zranění, vyrůst z nich, a dokonce je uzdravit; jak reagovat co nejrychleji nebo s odstupem a jak vyléčit i ty nejdávnější rány. Přitom nabízí řadu konkrétních návodů a metod práce s emoční bolestí.

Jeffrey Brantley, Wendy Millstine: Mindfulness pro uspěchané
99 jednoduchých cvičení.
Překlad Viola Somogyi

mindfulness_pro_uspechane.jpg

Jak dospět ke zklidnění, když stále někam chvátáme a jsme v neustálém napětí? Stačí jen pět minut… První část knihy se týká zklidnění a relaxace, druhá uznání vlastní hodnoty a třetí pak propojení s lidmi a světem kolem nás. Kniha vám pomůže poznat, jací vlastně jste a co potřebujete, poskytne inspiraci k jednoduchým dechovým a tělesným cvičením a ukáže, že součástí kvalitního života je i kontakt s těmi, kdo nás obklopují. Knihu uvítají lidé se zájmem o mindfulness a techniky zvládání stresu.

Sharon Martin: Být perfektní nemusí být perfektní
Zvládejte svůj perfekcionismus.
Překlad Petra Diestlerová

byt_perfektni_nemusi_byt_perfektni.jpg

Je vaše touha po perfektním výsledku mnohdy silnější než vy? Raději do úmoru všechno vylepšujete a zdokonalujete? Kniha nabízí řadu strategií, které nám mohou pomoci vystoupit z nekonečného běhu za dokonalostí. Najdeme v ní řadu příkladů ze života, podnětů k zamyšlení, škál zjišťujících, jak jsme na tom s perfekcionismem právě my, a hlavně inspirace a podpory pro změnu svého života. Autorka zařadila také cvičení založená na konceptu mindfulness. Knihu ocení lidé potýkající se s perfekcionismem a terapeuti.

Sheri Van Dijk: Jak zklidnit bouři emocí
Překlad Linda Bartošková

jak_zklidnit_bouri_emoci.jpg

Máte-li obtíže se zvládáním emocí, může se zdát, že ztrácíte kontrolu nad celým svým životem. Pokud je pro vás někdy náročné emocím porozumět, projevovat a zpracovávat je, tato kniha bude průvodcem, který vám pomůže emoce zvládat v klidu. Poslouží k tomu dovednosti, které jsou součástí dialektické behaviorální terapie. V kombinaci s technikami z kognitivně behaviorální terapie a mindfulness tvoří sadu pro přežití emoční bouře. Knihu uvítají lidé, kteří se potýkají se zvládáním emocí, psychologové a psychoterapeuti.

Kevin Dutton, Andy McNab: Trénink hodného psychopata
Jak zvládat život, místo aby nás život ovládal.
Překlad Miroslava Kopicová

trenink_hodneho_psychopata.jpg

Chcete si vyzkoušet, jak využít svého vnitřního psychopata, abyste lépe řídili vlastní život a získali z něj co nejvíc? Psycholog Dutton a elitní voják McNab se ve své příručce pojednávající o tom, jak se stát hodným psychopatem, zaobírají se rozmanitými oblastmi života (práce, odpočinek, zdraví, vztahy, čas, životní úkoly) a nabízejí konkrétní, praktické a přehledné kroky na cestě k spokojenějšímu životu. 

 

Audioknihy

Audiokniha Rudyard Kipling: Mauglí

SS026995-CZ.jpg

Světoznámý příběh o přátelství, lásce, ale i o boji o přežití nás zavede do džungle, v níž se malý chlapec Mauglí bude muset naučit vlčí řeči, zákonům džungle a pravidlům slušného chování. V hlavní roli Jan Cina. V dalších rolích Vojtěch Vondráček, Jiří Vyorálek, Vasil Fridrich, Helena Dvořáková, Martin Finger, Antonie Formanová a další.
https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-865325-rudyard-kipling-maugli

 Audiokniha Karin Lednická: Životice
Obraz (po)zapomenuté tragédie

Zivotice.jpg


Životice: malá vesnice uprostřed Těšínského Slezska. Po Mnichovu zabrána Polskem, po 1. září 1939 se jako dobyté území stává součástí Říše.
V noci ze 4. na 5. srpna 1944 zastřelili partyzáni v životickém hostinci tři příslušníky gestapa. Následovalo tragické ráno 6. srpna, během kterého gestapo zavraždilo 36 mužů ze Životic a okolí. Karin Lednická vytváří plastický obraz samotné tragédie, rekonstruuje události, které jí předcházely, i ty, jež následovaly. Neboť popravami nic neskončilo. Čtyřicet lidí bylo odvlečeno do koncentračního tábora, zpět se vrátili pouze čtyři. Zbytky životických rodin se dodnes se srpnovým ránem nevyrovnaly. Čtou Zuzana Truplová a Norbert Lichý.
https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-861337-karin-lednicka-zivotice

Audiokniha Agatha Christie: N či M?

Christie_Agatha_N_ci_M_CMYK (2).jpg

Tommy a Pentlička Beresfordovi pátrají v přímořském rekreačním středisku Sans Souci po válečném špionovi…
Píše se rok 1941 a v ospalém přímořském středisku se aktivovali dva špioni z vlastních řad. Kdo jsou tajemní N a M může vypátrat jenom někdo z prostředí mimo tajné služby. Tommy se bez váhání vydává na utajenou misi, o níž nesmí vědět ani jeho věr­ná žena Pentlička.
V hlavní roli Robert Jašków a Miroslava Pleštilová.
https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-869293-agatha-christie-n-ci-m

 

Hudební tituly

Hudební titul na 2LP a CD

ADAM PLACHETKA, ONDŘEJ HAVELKA a MELODY MAKERS: NEBE NA ZEMI

SH026971-CZ.jpg


Nesmrtelné písně pánů Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dramaturgie alba je postavena na žánrové pestrosti, pro skladatele Jaroslava Ježka tak typické od osobitých ohlasů jazzových a swingových přes originálně pojatá blues a lyrické písně milostné až po brilantní vtipné parodie. Také interpretační pojetí je záměrně různorodé. Některé kusy jsou pojaty pietně v duchu Ježkova orchestru Osvobozeného divadla, u jiných se inspirovali Werichovými remaky z padesátých let s Orchestrem Karla Vlacha.
https://www.radioteka.cz/detail/crohudba-865330-plachetka-havelka-nebe-na-zemi

KAREL KRYL: PLZEŇ ´90

SH026931-CZ.jpg

Návraty Karla Kryla do Československa, které se na konci roku 1989 začíná vzpamatovávat z více než čtyřiceti let komunistického režimu, vtiskují jeho podněcujícím písním odloučenou tvář. Po dvaceti letech vynuceného koncertního půstu připravuje Karel Kryl domácí turné, jehož první zastávkou je Plzeň. Český rozhlas v rámci svého stoletého výročí takto připomíná umělecký a společenský odkaz Karla Kryla.
Toho Karla Kryla, jehož písně se od poloviny šedesátých let dostávají ke všem naslouchajícím srdcím.
https://www.radioteka.cz/detail/crohudba-861639-karel-kryl-plzen-90

Hudební titul na 2CD

Felix Slováček: Příběhy lásky 1970–2023

Slovacek Felix Příběhy lásky RGB.jpg

Album 48 hitů představuje Felixe Slováčka především jako jednoho z nejlepších saxofonistů a klarinetistů v Evropě, který na svých nahrávkách s úspěchem zabrousil takřka do všech hudebních žánrů. A úplně poprvé prezentuje Felixe Slováčka i jako zpěváka, skladatele a dirigenta.
Hosté: Karel Gott, Eva Pilarová, Hana Zagorová, Naďa Urbánková, Věra Špinarová, Iveta Bartošová, Ladislav Štaidl, Karel Černoch, Karel Zich, Petr Sepeši, Rudolf Rokl a další.
https://www.radioteka.cz/detail/crohudba-863693-felix-slovacek-pribehy-lasky-19702023

 

 

 

 

 

 

eknihy knihy kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(9.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.