Tipy na výlet s vnoučaty: Parním vlakem do Posázaví nebo cyklohráčkem k Řípu
FOTO: Poskytnuto Středočeským krajem

Tipy na výlet s vnoučaty: Parním vlakem do Posázaví nebo cyklohráčkem k Řípu

5. 7. 2023

Mezi nejoblíbenější letní sporty patří bez pochyby cyklistika.  Od jara do konce léta navíc České dráhy vypravují speciální vlaky pro turisty a cyklisty. Dnešní tipy se zaměří na Středočeský kraj, který je skutečným cyklistickým rájem.

Nezřídka jsou cyklostezky napojeny i na hustou síť železnic a nádraží. Cesta vlakem do mikroregionu a následný výlet na kole se tedy přímo nabízejí. Kraj se navíc snaží každý rok cyklistickou mapu rozšířit o další úseky. Kromě toho, infrastrukturu nevyužívají jen cyklisté, ale i vyznavači koloběhu.

Pro milovníky historických souprav jsou opět připraveny nostalgické jízdy

Letos se parní vlak nově do Roztok u Prahy a do Sázavy. Všechny parní vlaky budou letos začínat i končit svou jízdu na nádraží Praha-Vršovice, které v nedávné době prošlo celkovou rekonstrukcí včetně vybudování bezbariérového přístupu na všechna nástupiště, propojovacího podchodu do Nuslí a nového informačního systému.

Letos bude upravena trasa jízdy „Párou Prahou“, nyní povede po nové polookružní trase z Vršovic přes Libeň do Roztok u Prahy a odtud přes pražské hlavní nádraží zpět do Vršovic.

Nostalgické vlaky „Párou Posázavím“ svezou fanoušky železniční nostalgie po trase přes Davli a Jílové u Prahy do Týnce nad Sázavou. V Týneckém hradu budou cestující moci opět navštívit zajímavé tematické výstavy a akce. Tyto jízdy se uskuteční ve dnech 23. července, 20. srpna a 1. října. Přímo do města Sázava vyjede parní vlak v sobotu 22. července a 19. srpna.

 

cyklohráček.jpg

 

A teď něco pro cyklisty a děti! Cyklohráček vás doveze do Slaného a k Řípu

Do jubilejní 10. sezóny letos vstoupí oblíbený výletní vlak Cyklohráček, který je sestaven ze čtyř speciálně upravených vozů s hracími koutky pro děti různých věkových kategorií. Stejně jako v předchozích letech bude jezdit opět o sobotách, nedělích a státních svátcích od 25. března do 29. října 2023. Dva páry spojů pojedou po obvyklé trase z Prahy hl.n. přes Pražský Semmering, Hostivici, Středokluky a Podlešín do Slaného a ve vybrané termíny budou tyto spoje prodloužené až do Zlonic.

Turistické vlaky nejen do oblasti Českého ráje a Brd

I letos budou České dráhy vypravovat o víkendech a státních svátcích v období od 25. března do 29. října 2023 vlak „Český ráj“, který zaveze cestující z hlavního města na výlet nejen za Rumcajsem do Jičína, ale i do oblasti Prachovských skal nebo Hruboskalska, kde je možné navštívit třeba hrad Valdštejn.  Vlak je určen pro pěší i cykloturisty a bude odjíždět z pražského Masarykova nádraží v 8:54 hod.

Turisté se budou znovu moci vypravit na výlet i vlakem „Cyklo Brdy“, a to nejen do malebné přírody Brd, ale i do hornického města Příbram nebo na zámek v Březnici a Blatné. Vlak bude odjíždět z Prahy hl.n. v 8:35 hod. V období od 11. června do 29. října 2023 bude na tento vlak navazovat v Březnici přípoj do Rožmitálu pod Třemšínem. Na trati mezi Březnicí a Rožmitálem objednal Středočeský kraj v tomto období celkem čtyři páry sezónních vlaků.

cestování Středočeský kraj vnoučata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.