Co vařit o prázdninách pro vnoučata?
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Co vařit o prázdninách pro vnoučata?

6. 7. 2023

Když vařím pro svá dvě vnoučata (6 a 8 let), vařím samozřejmě trochu jinak. Vyhýbám se především těžkým, smaženým, ostrým a kořeněným jídlům. Trochu se přizpůsobím tomu, na co jsou vnoučata zvyklá z domu.

A především nevařím jen já  sama, ale snažím se do toho obě vnoučata zapojit. Ostatně jsou i na to zvyklá z domova a vědí, že uvařit jídlo dá nějakou práci.

Dokonce už si umí něco uvařit sama. Třeba kaši z ovesných vloček s ovocem ke snídani, nebo jednoduchou pizzu, kde je základem tortila. Mimochodem tahle variace na pizzu je moc dobrá. Stačí, když tortilu jemně potřete dobrým rajčatovým protlakem, navrch pokladete plátky šunky, posypete nakrájenými olivami a posypete hrubě strouhaným sýrem. Dáte na 10 minut do rozpálené trouby a pizza je hotová. Při poslední návštěvě mně ji předvedla šestiletá vnučka. Jen pečící troubu jsem musela obsluhovat já.

Když vaříte pro vnoučata, je v této situaci velmi vděčnou surovinou  kuře. Stačí ho upéct klasicky v troubě hezky na másle. A zatímco se peče, připravíte si přílohu. Děti mohou škrábat brambory, nebo krájet suroviny třeba na salát. A další den můžete použít zbylé pečené maso třeba do rizota nebo do salátu. V poslední době jsem několikrát připravovala jednu z kuřecích variant tzv. červené kuře. I když se na jeho přípravu použije chilli omáčka, není maso nijak ostré a dětem chutná.

 

Červené kuře

xcervkur.jpg

Suroviny:

1 kuře
sladká chilli omáčka na kuře
sůl
kousek másla

Kuře opláchneme, osušíme, rozporcujeme. Každý díl masa osolíme a potřeme všude sladkou chilli omáčkou na kuře. Dobře se to dělá mašlovačkou. Vložíme do pekáčku či zapékací misky, kam jsme na dno položili dva až tři tenké plátky másla. Přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě. Ke konci pečení vyjmeme a ještě jednou po povrchu kuřecí porce potřeme. Necháme v troubě ještě chvíli odkryté, aby se vytvořila křupavá kůrčička. Podáváme třeba s rýží nebo se šťouchanými brambory. Vhodným doplňkem je hlávkový nebo okurkový salát.

Když vařím pro děti, občas používám bulgur. Bulgur je vlastně celozrnná pšenice, která je upravená tak, že je velmi dobře stravitelná. Proces výroby bulguru probíhá tak, že se pšenice smíchá s vodou a nechá částečně naklíčit. Poté se v páře uvaří. Vařené zrno se usuší a nakonec nahrubo nadrtí. Úprava bulguru a je snadná a rychlá. Většinou ho používám jako přílohu, ale v následujícím receptu hraje dokonce hlavní roli.

 

Bulgur se zeleninou a krůtím masem

xbulgurkmz.jpg

Suroviny:

1 hrnek bulguru (250 ml)
2 hrnky vývaru (zeleninového nebo masového)
sůl
koření na drůbeží maso
200 g krůtího masa
300 zeleniny (papriky, hrášek, cuketa, dýně...)
koření na maso
olej

Začneme tím, že si krůtí maso pokrájíme na nudličky, pokapeme ho olejem a posypeme kořením (můžete použít své oblíbené koření nebo koření na drůbeží maso). Necháme chvíli v chladnu odležet. Bulgur zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla a necháme ho pod pokličkou dojít alespoň dalších 10 minut. Po této době bulgur lehce vidličkou promícháme (nadlehčíme). Mezitím si očistíme a pokrájíme zeleninu. Papriky na větší kousky, cuketu na plátky. Můžete použít i jinou vhodnou zeleninu (např. zelené fazolové lusky, hrášek, dýni). Na pánvi na oleji zeleninu orestujeme, osolíme a smícháme s uvařeným bulgurem. Na talíři jídlo doplníme čerstvými bylinkami a/nebo salátovými listy. Můžeme podávat jak teplé, tak i studené jako salát.

 

Mleté maso je další vhodnou surovinou pro přípravu jídel pro děti. Samozřejmě tím myslím maso kvalitní a čerstvé umleté. Děti ho často preferují, protože nemají problém s jeho krájením na talíři. I já vařím z mletého masa ráda a pro jistotu používám větší množství.  Co zbyde, dá se použít ve studené podobě třeba k večeři. Receptů na úpravu mletého masa existuje nespočet. Děti mají rády třeba "zlobivé biftečky" nebo holandské řízky. V nedávné době jsem vyzkoušela recept na sekanou s krustou z hořčice a pro velký úspěch už jsem musela toto jídlo párkrát opakovat.

 

Sekaná s krustou z hořčice

xsekanahorc.jpg

Suroviny:

1 kg mletého míchaného masa (vepřové a hovězí)
1 velká cibule
3 stroužky česneku
2 vejce
200 ml světlého piva
2 lžičky soli
6 lžic strouhanky
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce majoránky
1 lžíce tymiánu
3 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce kremžské hořčice
olej/sádlo

Nejdříve si oloupeme a velmi jemně nakrájíme (popřípadě nastrouháme) cibuli. Na oleji či sádle ji orestujeme a přidáme k mletému masu. Rovněž přidáme prolisovaný česnek, vejce, 100 ml piva, sůl, koření a dvě lžíce hořčice. Pak všechny suroviny dobře propracujeme buď rukama nebo i nějakým strojem. Pokud je směs příliš řídká, přidáme lžíci nebo dvě strouhanky. Na propracování masové směsi velmi záleží, pokud v ní zůstanou vzduchové bubliny, pak sekaná při pečení praská. Na závěr koulí z masa několikrát uhodíme o podložku a vytvarujeme z ní šišku.

Do pekáče nalijeme tenkou vrstvičku piva a umístíme masovou šišku. V hrnečku si rozmícháme jednu lžíce kremžské hořčice, jednu lžíci plnotučné hořčice a jednu lžíci piva. Touto směsí potřeme šišku po celém povrchu. Pečeme v troubě při teplotě asi 180 st. C, trvá to zhruba hodinu. Samozřejmě průběžně kontrolujeme, ale většinou není třeba podlévat. Ke konci pečení ještě jednou potřeme povrch masa hořčičnou směsí.

Podáváme s různě upravenými bramborami (bramborová kaše, šťouchané brambory, lehký bramborový salát) a s kyselou okurkou. Tato sekaná má výraznou kořeněnou chuť. Dá se jíst samozřejmě i na studeno s pečivem.

 

Děti mívají rády i sladká jídla. V létě je k dispozici čerstvé ovoce, a tak si můžeme připravit ovocné knedlíky. Tady lze děti zapojit už při sběru a přípravě ovoce do knedlíků. Meruňky mohou odpeckovat, z jahod je třeba odstranit šťopky, třešně a višně se také musí nejdříve odšťopkovat. Stejně tak borůvky do knedlíků mohou sbírat děti, jídlo jim potom chutná mnohem více. Děti se rády zapojí i do naplňování těsta ovocem. Výsledky sice bývají trochu "hrbolaté", ale pod nánosem cukru, smetany a rozpuštěného másla se nějaké ty nepravidelnosti knedlíků ztratí. Ovoce se samozřejmě uplatní i u dalších sladkých jídel, jako jsou palačinky, lívance nebo různé kaše.

 

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

xjahcir.jpg

Suroviny:

2 balíčky polotučného tvarohu
2 vejce
150 až 200 g hrubé mouky
110 g strouhanky
ovoce (jahody, meruňky)

Na posypání:
250 g tvrdého tvarohu (nebo zakysaná smetana)
50 g másla
moučkový cukr

Nejdříve si připravíme ovoce - očistíme, opláchneme a necháme oschnout. Pokud by zůstalo vlhké, špatně by se do knedlíků balilo. Z tvarohu, vajec, mouky a jemné strouhanky uhněteme hladké těsto - mělo by být středně tuhé, aby se s ním dobře pracovalo. Množství mouky je závislé na druhu tvarohu, začínáme na 150 g a podle potřeby přidáváme. Těsto rozválíme na pomoučené vále, rozkrájíme na čtverečky a do každého čtverečku zabalíme kousek ovoce. Pomoučenýma rukama v dlani tvarujeme menší knedlíky. Vkládáme je do vařící vody, vařečkou je lehce oddělíme ode dna a vaříme je krátce podle velikosti knedlíků. Jahodové z větší jahody se vaří asi 7 minut od chvíle, kdy se voda po vložení knedlíků začne znovu vařit. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a na talíři je vidličkou propícháme, aby z nich vyšla pára. Můžeme je posypat cukrem, nastrouhaným tvrdým tvarohem a zakapat rozpušteným. Nebo je můžeme polít zakysanou smetanou, ve které jsme rozmačkali několik jahod a pocukrovat. Nebo posypeme třeba na másle opečenou strouhankou.

V létě se dají používat k vaření či pečení i další sezónní suroviny. Děti se rády zakousnou do nějaké té bublaniny, koláče či jiné sladkosti s ovocem. Z této oblasti nabízím recept na méně obvyklý třešňový či višňový koláč s mákem.

 

Třešňový koláč s mákem

xmatresko.jpg

Suroviny:

4 žloutky
150 g tuku (Hera)
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
½ prášku do pečiva
200 g umletého máku
50 g hrubé mouky
500 g třešní (višní)

Utřeme tuk, žloutky a moučkový cukr do pěny. Přidáme vanilkový cukr, mouku promíchanou s práškem do pečiva a mák a promícháme. Nakonec přidáme a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný menší plech (nebo do větší dortové formy), pokladme třešněmi a upečeme. Po vychladnutí lehce poprášíme moučkovým cukrem. Můžeme upéct i ve formě na muffiny.

 

Sezónní nemusí být jen ovoce, v létě bývá i dostatek "levné" zeleniny. Levná bývá hlavně tehdy, pokud ji máte ze své zahrádky. Když se urodí rajčata a papriky, nezbývá, než si udělat pořádný kastrol leča. Děti opět mohou s jeho přípravou pomáhat. Rajčat, paprik a cibule je na lečo potřeba hodně a děti se zabaví jejich čištěním a krájením. Pokud jsou větší a šikovné, mohou pracovat i s nožem. Moje vnoučata si toto lečo během loňského léta oblíbila, i když jsem do něj poprvé omylem přidala pálivé chilli špekáčky. Prostě jsem v supermarketu neměla brýle.

 

Lečo mé tchýně

1cerleco.jpg

Suroviny:

800 g paprik
800 g rajčat
300 g cibule
200 g uzeniny
3 lžíce olej
sůl
1 vejce

Musím se přiznat, že lečo a halušky mě naučila opravdu vařit až moje tchýně. Pocházela ze Slovenka a tyto pokrmy mému muži scházely v jídelníčku. Na lečo potřebujeme dobrý a dost velký hrnec. Od té doby, co používám tefalový, vaří se lečo skoro samo. Jen je třeba očistit, oloupat a nakrájet všechnu zeleninu. Začínám cibulí, abych to měla za sebou. Cibuli stačí nakrájet na hrubo a orestovat na oleji. Potom přidáme papriky nakrájené na proužky a feferonku, trochu promícháme a necháme prakticky dusit pod pokličkou až částečně (ale ne úplně) změknou. Mezitím si nakrájíme rajčata – stačí opět na hrubo a přidáme je k paprikám a cibuli. Osolíme (dost), promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme. Občas lehce promícháme.
Zatím si nakrájíme na větší kostky uzeninu (špekáčky, klobásu apod.). Jakmile se začíná vytvářet z rajčat šťáva, přidáme uzeninu, prohřejeme a nakonec přidáme do horké zeleninové směsi celé vajíčko. Rozmícháme a odstavíme ze zdroje tepla. Podáváme s čerstvým chlebem. A to důležité na závěr: s chutí leča je třeba si pohrát. Pokud ho vařím pro dospěláky, přidávám i jednu či dvě chilli papričky, aby bylo ostřejší. 

 

Někdy se stane, že se vám na zahradě urodí spousty cuket. A pokud zahradu nemáte, tak vám každou chvíli někdo nějakou tu cuketu nabídne. Pak si lámete hlavu, co s ní uděláte. Pokud je větších rozměrů, můžete ji spotřebovat třeba do guláše. Podobné je to s houbami. Jsou roky, kdy se houby prostě urodí. Stačí vzít vnoučata do lesa a sbírat a sbírat. Děti mohou pomáhat i při čištění hub a jejich následném zpracování. A vy jim můžete za odměnu uvařit krůtí guláš s houbami a s cuketou.

 

Krůtí guláš s houbami a cuketou

xkruguc.jpg

Suroviny:

500 g krůtího masa
400 g rajčat
400 g cukety
200 g cibule
1/4 l bílého vína
100 g čerstvých nebo hrst sušených hub
sůl, pepř
provensálské koření - nutné!
zakysaná smetana
olej či jiný tuk

Krůtí maso nakrájíme na kostičky, cuketu na tenčí plátky, rajčata na plátky a cibuli na kostičky. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájené maso. Zamícháme. Jakmile maso zbělí, přilejeme 1/4 listu vína a necháme 3 minuty dusit pod pokličkou. Potom přidáme cuketu, rajčata, houby, sůl, pepř a provensálské koření (vrchovatou lžičku). Zamícháme a dále dusíme asi 45 minut. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Jako příloha jsou nejlepší těstoviny větších rozměrů (mašličky apod).

 

Všechny recepty jsou z mých webových stránek www.ceskahospodynka.cz. A na závěr pro jistotu dodávám, že nejsem líná babička, která stále jen nutí děti k práci. Kromě toho, že pro ně vařím, musím na ně dohlédnout, zabavit je, zabránit realizaci jejich hloupých nápadů a nezbláznit se z toho.  A tak je zapojím do toho, co dělám já. Prostě si jen myslím, že i menší děti se mohou občas zúčastnit běžných prací v domácnosti. Přestanou se nudit u televizních obrazovek, počítačů a mobilů. Něco se dozvědí. Něco si vyzkoušejí. Třeba se trochu naučí si vážit toho, co mají na talíři. A v neposlední řadě se jim to bude v životě hodit.

gastronomie recepty vnoučata
Hodnocení:
(4.9 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.