Jak se starat o psa v létě
Ilustrační foto: Pixabay

Jak se starat o psa v létě

3. 8. 2023

Je tu léto, a to pěkně horké! Vysoké teploty neberou konce a pro naše čtyřnohé kamarády to nemusí být vždy příjemné. Většina chlupatých společníků nesnáší vedra úplně dobře a je pro ně těžké udržet si ideální vnitřní teplotu. Proto je potřeba v létě věnovat psům zvláštní péči, aby se jejich organismus nepřehřál. Jak na to, vám poradíme v následujících řádcích.

Jak poznáte, že je pes přehřátý?

Vyplazený jazyk a zrychlené dýchání, to je způsob, jakým se chlupáč ochlazuje i při běžných aktivitách jako běh či náročnější procházka, Jak ale poznat, kdy už mu přirozené ochlazení nestačí a potřebuje vaši pomoc? V případě, kdy dojde k přehřátí psího organismu, začnou se drobné cévy, které má pes na povrchu těla, roztahovat. Aby srdce vyrovnalo tlak v oběhu, zvýší tepovou frekvenci. Jinými slovy, psí tělo začne odvádět teplo z vnitřku těla na jeho povrch. Druhou možností, jak si pejsci ochlazují organismus, je dýcháním, a to jak nozdrami, tak ústní dutinou. Proto přehřátý pes začne zrychleně dýchat a nadměrně slintat. „Budete pozorovat únavu a apatii. Čenich může být suchý a horký, jazyk červený. V neposlední řadě může pes působit dezorientovaně a neklidně,“ vysvětluje produktová specialistka z chovatelského e-shopu SpokojenýPes.cz Zuzana Sequensová.

Hlavní znaky, jak poznat, že je pes přehřátý:

  • Extrémní slinění, pěna ze slin nebo naopak zcela suchý a horký čumák
  • Malátnost, nervozita, neklid, dezorientace či apatie
  • Zrychlený srdeční tep a ztížené, zrychlené dýchání, vysoká tělesná teplota
  • Horečka, průjem, zvracení, až bezvědomí

husky-g6ab135138_1920.jpg

 

Hydratovat a chladit je základ prevence přehřátí

Zásada číslo jedna je nenechávat psa samotného tam, kde je velké horko. Například v autě na parkovišti, přivázaného na slunném místě. Důležitý je nejen neustálý přístup k pitné vodě, ale i její teplota. Slunce dokáže ohřát vodu stojící v nádobě na slunci na dost vysokou teplotu. Pes musí mít k dispozici chladnou nebo alespoň vlažnou pitnou vodu. Proto častá kontrola misek s vodou v parných dnech je na místě. Vodu psovi sami nabízejte a nezapomínejte ji brát s sebou i na vycházky. Stravu by měl chlupáč dostávat v chladnějších částech dne. Doma pejskovi vyberte co nejchladnější místo, například na studené dlažbě. Prodávají se také speciální chladicí podložky obsahující chladicí gel, případně lze na pelíšek umístit navlhčený ručník. Takové dlouhodobé ochlazování ale může psovi způsobit zánět močového měchýře, proto ochlazujte střídmě a u chladicích podložek kontrolujte její teplotu. V bytě i domě je třeba pravidelně větrat. Při dýchání přehřátého nevětraného vzduchu nemá pes šanci se zchladit. Je možné zapnout větrák. Pokud máte zahradu, pes by měl být ideálně v přirozeném stínu, nebo mu jej vytvořte uměle, například slunečníkem.

Přehřátí hrozí i v chladné vodě

To, že je pes ve vodě neznamená, že je permanentně ochlazovaný a tím pádem mimo ohrožení přehřátím.. “Pořád v té vodě plave, zahřívá svaly, zahřívá tělo a hrozí kolaps i tak! Tohle bohužel lidé podceňují a pak se diví, že pejsek zkolaboval při koupání, takže i tady platí, nebýt se psem moc dlouho ve vodě a nepřetěžovat ho aktivitou,” dodává Zuzana Sequensová,produktová specialistka z chovatelského e-shopu SpokojenýPes.cz.

Vedro, že by ani psa nevyhnal

Pokud se vypravíte s chlupáčem na venčení v pravé poledne, věřte, že se mu nebude chtít vylézt z domu, kde se chladí na krásně studené dlažbě ve stínu domova. Další nástrahou jsou asfaltové chodníky, které psím tlapkám můžou ublížit. Venčení psa by proto mělo probíhat ráno, dokud není velké vedro a v pozdních odpoledních či večerních hodinách, kdy teplota vzduchu klesne pod 25 stupňů. Pokud je pejsek citlivý na horké povrchy, lze použít ochrannou emulzi na tlapky.

Pozor i psa může bodnout včela

I pro zvířata je bodnutí od včel, vos anebo sršňů bolestivé. Pokud není pejsek alergický na hmyzí bodnutí, není potřeba používat žádná antihistaminika. Otok je dobré zchladit a pejska mějte pro všechny případy pod dohledem. Jak poznat, že k bodnutí došlo?“ Pes na bodnutí vždy reaguje hlasově. Zakňučí, vyštěkne, někdy kulhá. Bohužel se může dostavit i anafylaktický šok a ztráta vědomí. Jakmile by se pes choval jakkoli podezřele - zrychlené dýchání, dezorientace, malátnost a zvracení zvýšená únava, odvezte ho pro všechny případy raději hned na veterinu. Lepší zbytečně, než něco zanedbat,” radí produktová specialistka z chovatelského e-shopu SpokojenýPes.cz Zuzana Sequensová.

Co byste měli vědět na závěr?

I když si většina lidí myslí, že čím víc chlupů, tím větší vedro psům je, opak je pravdou. Srst psům slouží jako izolační vrstva. Proto psi s hustou srstí se ve skutečnosti zahřívají pomaleji než ti, kteří mají srst kratší a řidší. Takže psa v horku rozhodně nestříhat a neholit, ačkoliv by se zdálo, že mu tím ulevíte.

A teď už nezbývá než popřát všem chlupáčům hezké léto plné zábavy a  bez přehřátí !

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.