Na podzim míří do kin film o bratrech Mašínech. Kde se natáčelo?
FOTO: Mašínův statek - památník tří odbojů, zs

Na podzim míří do kin film o bratrech Mašínech. Kde se natáčelo?

9. 9. 2023

Celovečerní film o bratrech Mašínech s názvem „Bratři“ by měl mít premiéru letos na podzim. Režíruje jej vzdálený příbuzný bratrů Mašínů Tomáš Mašín.

Film „Bratři“ se věnuje příběhu skupiny bratří Mašínů, který dodnes ve společnosti budí protikladné názory. Pětice mladých mužů v čele s bratry Mašíny se v roce 1953 rozhodla přes Východní Německo emigrovat, do Západního Německa se povedlo dostat pouze sourozencům Mašínovým a Milanu Paumerovi, ostatní členové byli zatčeni a popraveni. Tvůrci filmu chtějí pracovat s rozporuplným tématem, zda lze vzhledem k tragickým okolnostem útěku skupinu považovat za hrdiny nebo vrahy. V hlavních rolí bratrů Radka a Ctirada se představí Jan Nedbal a Oskar Hes pod vedením režiséra Tomáše Mašína. Scénář napsal Marek Epstein.

Filmová tvorba přispívá k propagaci míst, kde se natáčelo - na území Středočeského kraje vzniklo zhruba 40 % celkové stopáže.

„Pro Středočeský kraj je nezpochybnitelným přínosem hostit filmaře a díky jejich tvorbě náš region popularizovat. Proto krajští radní schválili individuální neinvestiční dotaci pro tvůrce ve výši 500 tisíc korun. Filmová místa jsou skvělým prostředkem, jak motivovat turisty k výletu k nám, ale také jak zvýšit povědomí o naší historii,“ vysvětlil pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda. Natáčelo se například v Poděbradech, obci Zlonice, Mělníku, Králově Dvoře nebo v lesích Voděradských Bučin.

Film vzniká ve spolupráci s Českou televizí, Státním fondem kinematografie a národním dopravcem České dráhy. Kvalitu připravovaného projektu posoudili také odborníci z Vojenského historického ústavu nebo historik se specializací na 20. století PhDr. Petr Blažek. Diváci jej uvidí pravděpodobně na konci října tohoto roku.

 

 

film kultura Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.