Už neříkám „nevím"
Ilustrační foto: Pexels

Už neříkám „nevím"

17. 11. 2023

Už jsem ve věku, kdy můžu říkat pouze ano a ne. To hnusné slovo „nevím“ jsem ze své slovní zásoby již vypustil. Těšil jsem se na to celý život. Nikdy jsem ho neměl rád. Raději mám ne, protože vím, na čem jsem.

Zrada také bolí nejvíce od svých blízkých. Nemusím se ponižovat a doprošovat. Ani prosit o rande. Snažím se nepoužívat výmluvy. Klidně do očí řeknu, že se mi nechce, že se mi to nelíbí. Mrzí mě někdy manipulace, která občas zasáhne i mě. Jsem člověk vnímavý, takže motivy většinou jsou mě známy. Pokud se vám něco nelíbí, tak mi to klidně vhodným způsobem vmeťte do tváře. Stejně to je podle vaší řeči těla poznat. Strávím i nepříjemné věci. Patří to k životu. Tím si udržuji duševní rovnováhu.

Každý jsme jiný, ale také výjimečný. Někdy se pousměju nad sdělením: „Zítra nemůžu, něco na mě leze. Jsem asi nemocný.“ Žádné příznaky nevidím a zítra ho potkám v supermarketu. Přivítám raději ne. Ani důvod mi nemusí sdělovat. Je to tak lepší, protože se nemusí zamotávat do lží a nemusí si pamatovat, na co se vymlouval. Výmluvy beru na vědomí, odpovím lakonicky O.K. a myslím si své. Udělejte první krok. Přestaňte se vymlouvat. Usnadní vám to vztahy.

Slovo nevím nebo záměrné neodpovídání je většinou alibismus. Každý ví, ale myslí si, že svou negativní odpovědí by vzbudil nelibost u osoby, na které mu záleží. Proč to neřeknou na rovinu? My to přece pochopíme. Třeba si myslí, že je to pohodlnější, že se nebudeme zlobit. Jenže je to naopak. My se nezlobíme na to, že třeba z toho sejde, ale za manipulaci z jeho/její strany. Příkladů bych napsal na sto stránek.

Nechceš? Je to tvé právo. Mě se také někdy nechce. Potetované šedesátnice mě neohromí. Život a skandály celebrit mě nezajímají. Soustředím se na sebe a lidi, které mě zaujmou. Nepatřím ještě do starého železa a život mám rád. Nemám pupek a neležím na gauči. Jen se nepodbízím. Autority mě nezviklají. Nikdy jsem neměl rád sociální hry. Když někdo dělá ze mě blba, tak se nekompromisně ohradím. Nenechám se ponižovat.

Mohu si konečně dovolit být upřímný a je mi fuk, jestli se to někomu nelíbí. Měnit se můžu, ale jen když chci já. Zraňovat druhé nechci. Pokud se tak stane, tak je to neúmyslné a vždy se snažím omluvit. Je pravda, že tělo nás již zlobí, ale o to víc jsme svobodnější. To je ta výhoda podzimu života.

 

Můj příběh životní postoj
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.