AFO... konečně na svobodě
Aforismy o životě

AFO... konečně na svobodě

26. 11. 2023

Když uvaříte opravdu dobré jídlo, tak ho nejdete vyhodit. Nabídnete ho druhým lidem a máte radost, když jim chutná. Stejně jsme na tom my, autoři textů pro děti i pro dospělé. Když vám tedy zde nabídnu svou novou knížku, není to, jako když vám někdo nabízí čínské hrnce. Autor nabízí tak tošku i sám sebe. Co poznal, co se naučil, co prožil. Aforismy mají udělat lidem radost a taky jim připomenout, že život je sice plný zákrut, ale my jsme pořád tady.

Jak jsem už ohlašoval v článku tady, konečně nyní vyšla kniha 530 aforismů, bonmotů, životních moudrostí a různých citátů o životě a zvláště o stáří. Vážných i veselých. Cizích i mých vlastních, těch je většina, takže jinde, třeba na webu, je nenajdete. Připojuji rozloženou obálku (přečtěte si obě klopy).

Ještě pár ukázek mých aforismů právě o stáří (dobře se mi píšou!):

Každý den je krásný. Jen se někdy těžko vydýchává.

Dneska jsem se probudil a marně přemýšlím, co mně ještě není.

Ono stáří je celkem prima – teda… když nic nebolí…

Ve stáří je nejvyšší čas usmířit se se svou minulostí.

A několik cizích, tentokrát dokonce o smrti:

Přál si zemřít na mozkovou mrtvici, aby všichni viděli, že měl mozek. Gabriel Laub

Smrt je lék, který bychom měli užívat co nejpozději. Moliere

To, že zemřel, není ještě důkazem, že opravdu žil. Stanislaw J. Lec

Smrt? To je jen extrémní případ lenošení. Ivo Šmoldas

Zbabělci umírají tisíckrát, stateční jen jednou. Ernest Hemingway

Jak už jsem psal minule, knížka je dost zvláštní. Tak třeba neobsahuje takzvaný copyright se všemi autorskými právy (že se nic nesmí použít bez svolení atd.), nýbrž naopak, poprvé v české beletrii se tu autor vzdal autorských práv a vy můžete knížku vykrádat, jednotlivé aforismy kopírovat a měnit, stačí jen uvést autora, od něhož jste čerpali. Místo Předmluvy má Zámluvu a seznam autorů – asi jako vůbec první v dějinách literatury – je řazen podle křestních jmen. A ta obálka s ilustracemi uvnitř, to jsou drobná umělecká díla Lenky K. Taranové. A je to jedna z mála knih – pokud vůbec ne jediná – která se někdy musí číst vzhůru nohama.

Nabízím vám tady knížku ke koupi. Ona to není přímo zisková akce, náklady na výrobu knihy jsou obrovské, přes 100 Kč za výtisk, pak musím zaplatit i ilustrátorce, pár cest autem kvůli zajištění prodeje, a vlastně i sama dodávky z tiskárny stála 1815 Kč. Distributor nabídl knihu celostátně do knihkupectví s prodejní cenou 217 Kč a Megaknihy.cz ji prodávají za 293 (!). Moje cena pro prodej poštou je 130 Kč, nepotřebuji ten obchodní zisk. Pouze musím připočítat obyčejné poštovné 35 Kč a náklady na odeslání 5 Kč. Celkem tedy 170 Kč. Chcete-li, napište mi na malery@tima-liberec.cz s uvedením adresy, kam ji poslat, a zašlete 170 Kč na účet číslo 325 970 195 / 0300 (ČSOB). Zapište své příjmení do zprávy pro příjemce platby. A protože se blíží vánoce, třeba si objednáte dvě za stejné poštovné.

Možná se uvidíme 12. prosince na předvánoční besídce i60 v Praze. Ale jisté to není. Jestli tam budu, dostanete ji podepsanou, což se vám za 100 let vyplatí (mít vzácný podpis samotného autora!).

Končím svou výzvu jedním ze svých aforismů, kterým se sám řídím: Kdo nic nezkusil, kdo se ani neodvážil, ten předem prohrál. Čeká na vás na straně 16.

O. Čepelka

knihy kultura
Hodnocení:
(4.5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.