Přijďte se do Ungeltu nadechnout života
Tereza Brodská a Jitka Smutná ve hře Nadechnout se života. FOTO: Jan Malíř

Přijďte se do Ungeltu nadechnout života

20. 1. 2024

Divadlo Ungelt jde na své diváky v letošním sudém roce s těžkým kalibrem. Řeklo by se, že setkání manželky a milenky je pořádné klišé, završené tím, že milovaný muž od nich obou po 25 letech odchází za další ženou.

To by však nesměl být Ungelt a jeho fenomenální šéfdramaturg, a v tomto případě i režisér Pavel Ondruch, aby ze hry Nadechnout se života, neudělal strhující podívanou od začátku až do konce.

Česká premiéra britské hry Nadechnout se života v překladu Kateřiny Hilské se odehrála 8. a 9. ledna 2024. Jako sokyně v lásce se v ní setkaly Tereza Brodská a Jitka Smutná. Tereza Brodská se v této inscenaci po letech vrací k divadelnímu herectví. Logicky se k němu vrací v divadle, kde hrála před 23 lety. Role podváděné manželky je jediná divadelní příležitost, ve které v současnosti můžete Terezu Brodskou živě vidět. Spoluhráčkou jí je Jitka Smutná.

Pavel Ondruch k inscenaci dodává: „Britského dramatika Davida Harea diváci Ungeltu dobře znají. Od roku 2018 máme na repertoáru jeho hru Skleněný strop. Nedávno jsme odehráli stopadesátou reprízu! Nadechnout se života je další Hareova navýsost komorní hra. Rozvíjí v ní to, co mu tak skvěle fungovalo ve Skleněném stropu – časově sevřený souboj dvou silných osobností, které se po letech setkávají, aby si vyřídily účty s minulostí, s tím druhým i samy se sebou. Tentokrát ale psychologicky vybroušený dialog Hare nenapsal pro milence, ale pro dvě stárnoucí sokyně – milenku a manželku.  V Ungeltu  uvádíme hru s Terezou Brodskou a Jitkou Smutnou. Jitka Smutná je u nás již zavedenou herečkou, málokdo ale ví, že i Tereza Brodská není v Ungeltu nováčkem. Již roce 2000 zde hrála po boku Aleny Vránové a Valérie Zawadské v tragikomedii  Franka Marcuse Jak vraždili sestru Charlie.“

A ještě jedno klišé. O hercích se často říká, že zrají jako víno. V případě našich dvou protagonistek to platí beze zbytku. Když v divákovi doznívá dialog plný emocí a překvapivých momentů, řekne si – čeho všeho se od těchto dvou hereček ještě dočkám? A na to, co umí již dnes, se jděte podívat do Ungeltu.

 

 

 

 

 

 

 

divadlo kultura
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.