Láska kvete v každém věku
FOTO: Přibová Michaela

Láska kvete v každém věku

9. 2. 2024

Ano, říká se to. Nebo to často slyšíme, když vidíme zamilovaný pár, který je ve věku, jež jsme nečekali. Já měla lásku ve školce. Jmenoval se Jirka a byl to největší rošťák. Když ho každý den dědeček vyzvedával ze školky, paní učitelka si jen a jen na Jirku dědečkovi stěžovala. Následoval prý doma vždy výprask. Jednou, když dědeček pomáhal Jirkovi se obout a sebrat všechny Jirkovy věci, podotkl, že se jde zeptat, jestli byl Jirka hodný. Přiběhla jsem k němu namísto paní učitelky a ujistila ho, že dnes byl Jirka hodný. Druhý den Jirka přiběhl za mnou a za sestrou a řekl: „Michalky, já vás mám rád.“

Dětské lásky jsou úsměvné, roztomilé a snad každá žena nějakou takovou pamatuje.

Láska kvete a rozkvétá v plné kráse a svěžesti nejvíce v mládí. Nejkrásnější květy vykvetou na prahu dospělosti. Opojení a omamná vůně zůstává v člověku nadlouho.

Věřím, že láska kvete i v pozdním věku. Moje babička, když ovdověla v šedesáti letech, tak se odstěhovala do Prahy ke své dceři, tedy k naší mamce a k nám dvěma se sestrou. Pomáhala v rodině a když jsme povyrostly, mohla si dovolit trochu volnosti a oddechu. Chodila na procházky, na obědy do dietní restaurace. Zde se scházeli důchodci a po dietním obědě trávili spolu odpoledne. Babičce bylo šedesát šest let, když poznala pana učitele v invalidním důchodu. Po těžké operaci srdce nemohl pracovat, ačkoli nebyl dávno v důchodovém věku. Jelikož to byl člověk aktivní, bystrý a inteligentní, organizoval výlety pro důchodce. Babička nás obě občas brala s sebou. Později na ta léta vzpomínala jako na nejhezčí léta svého života a pana učitele nazývala osudovým mužem.    

Když bylo naší mamce šedesát šest let, žila sama. I ona začala chodit do dietní restaurace, kde poznala osamělého muže. Pojďte, dáme vale samotě, říkával. Za čas nám mamka oznámila, že se bude vdávat. I zde láska něžně vykvetla a působila potěšení.

Jo a mimochodem, v lednu jsme se sestrou dvojčetem oslavily šestašedesáté narozeniny. Dietní jídelnu tady na vesnici sice nemáme, ale kdo ví!

 

  

láska Soutěž - zima 2024
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.