100 let Umělecké zahrady v Nuslích jako sochařsko-štukatérské dílny
FOTO: Dušan Brabec

100 let Umělecké zahrady v Nuslích jako sochařsko-štukatérské dílny

14. 5. 2024

Uměleckou zahradu v Praze 4 – Nuslích popsala a fotograficky skvěle zdokumentovala Daniela Řeřichová ve zde vyšlém článku v polovině roku 2023, a tak již publikované informace nebudu opakovat. Její článek lze nalézt kliknutím na odkaz www.i60.cz/clanek/detail/32543/prazska-zakouti-umelecka-zahrada. Osobně jsem pak zde v září 2023 publikoval pozvánku na výstavu otevřenou pro veřejnost pod názvem „První sběr - zapomenuté skvosty Umělecké zahrady“ (viz odkaz www.i60.cz/clanek/detail/33167/prvni-sber-zapomenute-skvosty-umelecke-zahrady-v-praze-4).

Aktuálně je přichystáno otevření výstavy „100 let Umělecké zahrady v Nuslích jako sochařsko-štukatérské dílny mezi 19. a 20. stoletím“. Totiž právě před 100 lety, v roce 1924, zakoupil sochař Karel Novák (1871–1955) pozemek na okraji Nuselského údolí a vystavěl na něm novou dílnu svého prosperujícího uměleckého závodu, založeného již koncem 19. století. Její okolí proměnil v zahradu, sloužící jako reklamní katalog pod širým nebem, osazenou stovkami plastik. Jejich odlitky firma nabízela zákazníkům až do konce 40. let 20. století, kdy podnik zanikl v návaznosti na změnu politických poměrů. Rozsah jeho činnosti byl mimořádný – pohyboval se od architektonického dekoru přes zahradní sochy a objekty, komorní plastiku až po umělecké řemeslo. Novák přitom spolupracoval s řadou slavných sochařů.

Po znárodnění získal roku 1957 pozemek s budovou k užívání Krátký film Praha, který zde vytvořil řadu filmů pro děti, např. Příběhy dvou medvědů, co se potkali u Kolína, Ladovy pohádky o kocouru Mikešovi nebo Čapkova Dášenka. Při stavbě Nuselského mostu užívala pozemky stavební firma; vystavená umělecká díla byla poškozena, některá zasypána zeminou nebo se dostala do základů mostu. Po restituci v 90. letech 20. století prodala rodina Karla Nováka celý objekt (Nusle čp. 1706) soukromému vlastníku, který tuto historickou lokalitu upravil a z řady nalezených poškozených i nepoškozených sochařských artefaktů vytvořil základ lapidária. Oním novým majitelem je stavitel a milovník výtvarného umění Ing. Vojtěch Haluza. Rozhovor s ním kdysi odvysílala Česká televize v pořadu Z metropole -viz video ze 6.6.2020 na odkazu www.ceskatelevize.cz/porady/10116288835-z-metropole/12903-umelecke-ateliery-a-dilny/.

Výstava ke 100. výročí Umělecké zahrady představí historii a význam Novákova podniku. Bude otevřena od 18. května do 31. října 2024 vždy ve středu a sobotu od 10 do 16 hodin. Vstupné je dobrovolné a slouží výhradně na péči o zahradní zeleň. Nebo lze v uvedených dnech objednat pro organizované skupiny na telefonních číslech 224936515 nebo 606755015 komentovanou prohlídku za 150 Kč za osobu, na níž většinou provází přímo osobně Ing. Vojtěch Haluza. Do objektu Umělecké zahrady se lze dostat po výstupu z tramvaje v ulici Jaromírova na zastávce Svatoplukova kolmo k zastávce krátkou ulicí do podchodu vlakové tratě rovnoběžné s ulicí Jaromírova. Rovněž byl vybudován vstup pro veřejnost z Křesomyslovy ulice pod Nuselským mostem za Školou Ladislava Hanuse.

Důležitá informace ovšem je, že po celý víkend 18. a 19. května bude ke zhlédnutí celá Umělecká zahrada i výstava zdarma v rámci 10. ročníku festivalu Open House Praha (poprvé se zahrada takto v rámci festivalu Open House Praha otevřela pouze krátce veřejnosti v srpnu 2021). Mimochodem v rámci 10. ročníku festivalu se o onom víkendu zdarma otevře celkem 115 budov a prostorů na celém území hlavního města. Jejich přehled s podrobnostmi lze nalézt na odkazu www.openhousepraha.cz.

Doporučuji proto zájemcům předem se na víkend 18. a 19. května důkladně připravit a naplánovat si prohlídky míst, kam se lze jinak jen obtížně dostat. Vždyť pozorování krásy a rozšiřování obzorů dává smysl životu!

Další použité zdroje:

www.wikiwand.com/cs/Umělecká_zahrada_v_Nuslích

https://artmagazin.eu/umelecka-zahrada-pod-vysehradem-se-kratce-otevrela-pro-verejnost/

kultura výstavy
Hodnocení:
(5.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.