Odborníci radí: Je možné se otestovat, zda mám v těle dostatek vitamínů?
Ilustrační foto: Freepik

Odborníci radí: Je možné se otestovat, zda mám v těle dostatek vitamínů?

18. 5. 2024

Ani na jaře neubývá virová nálož, které jsme vystaveni mnohdy na každém kroku. Navíc se po zimě cítíme unaveni a připadá nám, že naše imunita nemá dost sil bojovat. 

 Je možné laboratorními testy zjistit, zda máme dostatečné množství vitaminů, abychom zvládli současná rizika černého kašle, covidu-19 nebo dlouhotrvajících viróz? Odpovídají lékaři projektu LabTestsOnline.cz a zástupci laboratoří.

Posouzení imunity vůči virům

Testy na vitaminy a minerály (mikronutrienty) se v laboratořích provádějí, nicméně nejde v řadě případů o takové testy, které by měly smysl z hlediska posouzení antivirové imunity obecně, například imunity vůči infekci covid-19 nebo černému kašli. Zde hraje roli dostatečný příjem a nasycení organismu především vitaminem C a D, dále skupinou vitaminů B a vitaminy A, E a K. Z uvedeného spektra se v laboratořích stanovují hladiny vitaminů D a B (B9 a B12). Vitamin C se běžně neměří. Z minerálů, které se uplatňují v imunitních funkcích organismu jsou důležité zejména zinek, selen, železo a měď.

Hladina vitaminu v průběhu dne kolísá

Některé uvedené vitaminy a minerály se stanovují ve větších laboratořích, kde jsou k dispozici i referenční meze pro posouzení koncentrace dané látky v krvi. Otázka hodnocení dostatku dané látky v těle je však věcí jinou a bývá složitější, protože krevní hladina minerálu či vitaminu může v průběhu dne či roku významně kolísat, případně může odrážet celkové nasycení organismu jen částečně. Proto je někdy potřeba v tomto kontextu hodnotit i jiné biochemické markery v krvi či volit vyšetření např. moči.

Každý potřebuje jiné množství vitaminů

Navíc potřeba dané látky se mění (kromě pohlaví a věku) v závislosti na fyzické či duševní zátěži, nemocnosti či v těhotenství a při kojení. Referenční rozmezí konkrétní laboratoře je proto potřeba vždy vnímat s jistou rezervou a laická interpretace výsledku laboratorního testu, založená na pouhém srovnání s uváděným referenčním intervalem, může být zavádějící. Zájemci si teoreticky mohou v laboratoři nechat otestovat určité vitaminy a minerály, ale z výše uvedených důvodů by to mělo jen velmi omezený přínos.

Doporučení pro rizikové skupiny

Praktickým doporučením proto zůstává, aby všichni lidé, kteří jsou jakkoliv z hlediska imunity oslabení (senioři, lidé s kardiovaskulárními, metabolickými, autoimunitními či onkologickými onemocněními, těhotné či kojící ženy, alkoholici, kuřáci…) či jsou duševně či fyzicky přetěžováni (studenti, sportovci, pracovníci ve směnných či nepřetržitých provozech), zvážili v rizikovém období přirozenou suplementaci zejm. vitaminů C a D a také zinku. K tomu je na trhu k dispozici dostatek vhodných perorálních preparátů. Například infuzní cestu podání mikronutrientů, a to zejm. v rámci primární prevence onemocnění nepovažujeme za zcela smysluplnou, pokud je člověk schopen přijímat potravu ústy (tj. nezvrací) a netrpí závažnou poruchou vstřebávání (např. těžkými průjmy).

 

Testování vitaminů a minerálů je však velmi důležité při diagnostice nemocí a nejrůznějších zdravotních problémů, například:

Vitamin D: pokud máte příznaky osteoporózy, problémy s dásněmi, vypadávání zubů, svalovou slabost nebo také nervové potíže jako jsou podrážděnost, neustálý pesimismus, depresivní nálady a poruchy spánku.

Vitamin B12: pokud má pacient příznaky svědčící pro poškození periferních nervů, jako je brnění, pálení nebo strnulost rukou, paží nebo nohou, může stanovení koncentrace vitaminu B12 pomoci při určení příčiny potíží.

Podrobné informace o testování vitaminů a minerálů najdete na webu neziskového projektu www.labtestsonline.cz  

 

Zdroje informací:

MUDr. Norbert Cibiček, Ph.D., RNDr. Jaroslav Loucký, Ph.D., LL.M., Vaše laboratoře s.r.o.

https://www.vaselaboratore.cz/

https://www.labtestsonline.cz/

 

 

 

 

imunita zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.