Léčebné účinky kajenského pepře

Léčebné účinky kajenského pepře

8. 6. 2013

Pálení v ústech při konzumaci jídel ochucených kajenským pepřem neboli chilli způsobuje kapsaicin - alkaloid, který stojí za většinou zdravotních přínosů kajenského pepře i jeho peprných příbuzných. Kapsaicin je také aktivní složkou mnoha mastí, krénů i náplastí pro pacienty s artritidou a bolestmi svalů. Sníží bolesti tím, že z nervových buněk odčerpá látku zvanou "substance P" (pomáhá přenosu bolestivých vjemů z nervových zakončení do mozku). Používá se rovněž k léčbě bolesti při pásovém oparu a bolestí spojených s poškozením nervů při cukrovce. Tím ale výhody kajenského pepře nekončí.

Vyzkoušejte osvědčený recept proti nachlazení a trochu si tímto pepřem poprašte kuřecí vývar - dojde ke stažení cév v nose a hrdle, čímž se vám uleví od ucpaného nosu. Také se předpokládá, že kajenský pepř povzbuzuje metabolismus a na pár hodin po jídle zrychluje spalování energie. Je též považován za protizánětlivý a antioxidační. Jak zaznamenaly některé studie, má i určité protirakovinné účinky, a vědci zkoumají jeho potenciál pro léčbu rakoviny.

Toto koření by mohlo být prospěšné při předcházení výkyvům gluózy v krvi.

Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.