Hotel Praha koupil Petr
Kellner, postaví zde školu

Hotel Praha koupil Petr
Kellner, postaví zde školu

13. 6. 2013

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera koupila areál dejvického Hotelu Praha. PPF plánuje hotel odstranit a jeho zahradu využít pro projekt nové základní a střední školy Open Gate.

Hotel Praha už letos majitele měnil, na počátku roku jej koupila kyperská společnost Maraflex, která chtěla budovu zbourat rovněž. Podle ní byl hotel postaven natolik snobsky, že jeho provoz nebyl ekonomicky udržitelný. Firma zamýšlela místo hotelu postavit rezidenční byty.

Hotel Praha byl otevřen v roce 1981 a původně sloužil pro zahraniční vládní návštěvy. Stojí na velkorysém pozemku o rozloze sto tisíc metrů čtverečních. Nabízí 136 pokojů, prezidentské apartmá o rozloze 370 metrů čtverečních i konferenční sály. Skupina teoretiků, umělců, architektů a památkářů podala letos v únoru návrh na prohlášení hotelu za kulturní památku.

Hotel stojí v klidné části Dejvic, nedaleko Evropské třídy. Otevřen byl v květnu 1981 a až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Architektonická soutěž na návrh hotelu byla vypsána v roce 1971 a zvítězil návrh čtveřice renomovaných architektů Jaroslava Paroubka, Arnošta Navrátila, Radka Černého a Jana Sedláčka. Samotná výstavba začala v roce 1975. Hotel přišel na tehdy astronomických osm set milionů korun.

Při stavbě se uplatnily jen ty nejkvalitnější dostupné domácí technologie a materiály, například lustry navrhl slavný sklářský výtvarník Stanislav Libenský, nábytek pochází mimo jiné od uznávaného interiérového designéra Zbyňka Hřivnáče. Každý kus nábytku byl vyroben podle originálního návrhu.

V minulosti se v hotelu ubytovala řada známých lidí, například v roce 1995 zde pobýval během natáčení filmu Mission Impossible americký herec Tom Cruise. Hotel Praha měla jako místo pro svá soustředění v oblibě také česká fotbalová reprezentace.

Podle historika architektury Rostislava Šváchy nehraje v pražské poválečné architektuře Hotel Praha žádnou velkou roli. Není památkově chráněný, dlouho nebyl přístupný veřejnosti, není viditelný v pražském panoramatu. Stavba má mezi teoretiky architektury i své zastánce, označují ji vzhledem k době vzniku za nadstandardní.

architektura hotely
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.