Začala tradiční přehlídka
české a moravské dechovky

Začala tradiční přehlídka
české a moravské dechovky

29. 6. 2013

Na pražské Křižíkově fontáně odstartoval 17. ročník Mezinárodního festivalu české a moravské dechovky s podtitulem Hraj kapelo, hraj. Pořadatelé pozvali dechové hudby Týnečanka, Horalka, Hájenka, Krajanka, Veselka, Gloria, Moravanka a hosty ze Švýcarska Eulach Musikanten. Festival, který se řadí mezi největší akce dechové hudby u nás, pokračuje také v neděli.

Pro návštěvníky je na každý den připravena také produkce Křižíkovy fontány s originální hudbou. V rámci letošního ročníku se uskuteční křty stolního kalendáře Dechové orchestry 2014 a nových CD a DVD.

„Česká a moravská dechová hudba a její autoři jsou v zahraničí velice uznávaní a hraní, především Karel Vacek, Jaromír Vejvoda, Josef Poncar, Karel Valdauf. Ze současných autorů jsou to Zdeněk Gurský, Viliam Béreš nebo Blahoslav Smišovský,“ uvedl Václav Hlaváček, prezident spolupořádajícího Sdružení dechových orchestrů ČR.

Popularita české a moravské dechovky je podle něj tak veliká, že se lze v posledním desetiletí setkat s řadou zahraničních dechových kapel, například z Nizozemska, Švýcarska, Německa, Rakouska, ale i USA, které interpretují písně českých a moravských autorů v českém jazyce a některé vystupují i v českých a moravských lidových krojích.

Festival s podtitulem Hraj kapelo, hraj prezentuje všechny známé žánrové oblasti dechové hudby od folklorní a lidové produkce malých dechových kapel přes pochodovou dechovou hudbu se spoluúčastí mažoretek až ke koncertnímu pojetí velkých dechových orchestrů.

dechovka festival
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.