Zemí s nejlepší pověstí
ve světě je Kanada

Zemí s nejlepší pověstí
ve světě je Kanada

5. 11. 2011

Zemí, která má nejlepší zvuk mezi obyvateli planety, je Kanada. Na základě odpovědí 42 000 lidí k tomu dospěl newyorský ústav Reputation Institut. Na dalších příčkách se v žebříčku, který byl sestaven podle toho, jakou úctu, důvěru, obdiv a kladný vztah k zemi lidé cítí, umístilo Švédsko následované Austrálií.

Celkem bylo zohledněno 16 kritérií včetně kvality života, bezpečí a ochrany životního prostředí. Za první trojicí skončilo Švýcarsko a Nový Zéland. Japonsko je na místě 12. a Francie až na 18. Česká republika v tabulce nefiguruje. Z jejích nejbližších sousedů je v ní Německo (na 11. místě) a Polsko (na 26. místě).

Důležitá je i bezpečnost

Dalšími kritérii byla spolehlivost demokratické vlády, HDP na hlavu, aktivní způsob života občanů, politický systém a neutralita vůči mezinárodním politickým vlivům. Pro mnoho dotazovaných bylo důležité, jak bezpečně je v daných zemích. Tato charakteristika zřejmě přispěla k tomu, že Pákistán, Írán a Irák se ocitly na konci žebříčku. V jeho středu skončily USA (23. místo) a až v poslední třetině je Čína (43. místo).

Problémové země Evropy klesly

Největší propad oproti stejné studii z roku 2009 zaznamenalo Mexiko. Spadlo z 24. na 35. místo. Vzhledem k ekonomickým potížím si pohoršily také Řecko, Irsko a Španělsko. Naopak z 16. na 11. místo se díky solidní ekonomice posunulo Německo.

Studie země seřadila i v několika jednotlivých kritériích. Z hlediska kvalitní vlády je Kanada až na 4. místě za Švýcarskem, Švédskem a Norskem. USA v první desítce nejsou vůbec. V kategorii srovnávající země podle vyspělosti ekonomik je v první trojici Japonsko, Německo a Švédsko, Kanada je až šestá před USA.

Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.