Leteckou show v Ramsteinu
ukončila před lety tragédie

Leteckou show v Ramsteinu
ukončila před lety tragédie

26. 8. 2013

Měl to být vrchol letecké přehlídky, na kterou se vypravilo přes 300 tisíc lidí, ale skončil ale katastrofou, která je druhou nejhorší svého druhu v historii. Před 25 lety, 28. srpna 1988, se během vrcholného čísla letecké přehlídky na americké základně Ramstein na západě Německa srazily tři italské letouny a při nehodě zemřelo 70 lidí a téměř 350 jich bylo vážně zraněno. Tragédii mezi srovnatelnými událostmi předstihl co do počtu obětí na životech až pád stíhačky mezi diváky letecké přehlídky v západoukrajinském Lvově v roce 2002, který si vyžádal 77 obětí.

Osudného slunečního srpnového dne se na základně konala pravidelná letecká přehlídka, jejímž vrcholem mělo být číslo italské akrobatické letky Frecce Tricolori nazvané "Probodnuté srdce". Do vzduchu vlétlo deset letounů Aermacchi MB-339PAN, které se v určitou chvíli rozdělily na dvě skupiny, aby na obloze vytvořily z bílého dýmu srdce. Od obou skupin se jeden letoun oddělil a měl toto vzdušné srdce "probodnout". Manévr se ale pilotovi Ivu Nutarellimu nepovedl. Letěl příliš rychle a nízko a se svým strojem narazil do dvou dalších letounů.

Jedno z letadel dopadlo na ranvej, kde zasáhlo stojící americký vrtulník. Pilot tohoto letadla se sice stačil katapultovat, ale padák se mu neotevřel. Další stroj se zřítil mimo dráhu. Nutarelliho letadlo spadlo několik desítek metrů od diváků, následoval mohutný výbuch a hořící trosky letounu zasáhly šokované fanoušky letectví.

Celkem si nehoda vyžádala 70 obětí, včetně tří italských pilotů a amerického pilota vrtulníku, který zasáhl padající letoun. Na místě zahynulo 31 lidí, zbytek podlehl zraněním v nemocnici. Řada z téměř 350 vážně zraněných diváků se s následky vážných popálenin potýká dodnes. Mnozí z návštěvníků mají dodnes psychické problémy.

K vysokému počtu obětí přispěly podle historiků chaotické záchranné práce. Američané zpočátku nechtěli pustit na plochu německé lékaře a okolní nemocnice také nebyly vybaveny na události podobného typu. Podle jedné z vyšetřovacích verzí byl příčinou neštěstí kolaps pilota Nutarelliho, podle dalších závěrů tragédii zavinilo jeho selhání. Objevily se i spekulace o sabotáži. Pozůstalé a zraněné čekala právní bitva o odškodnění a v Německu byly na několik let zakázány letecké přehlídky.

Za celý rok 1988 zahynulo při neštěstích vojenských letadel ve Spolkové republice Německo téměř 100 lidí. Další velká tragédie postihla v prosinci město Remscheid v Severním Porýní-Vestfálsku, na které se zřítil americký bitevní letoun A-10 Thunderbolt II. Neštěstí si vyžádalo sedm mrtvých, včetně pilota, a na pět desítek zraněných.

letecké katastrofy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.