Mistrem světa v čepování
plzně je muž z New Yorku

Mistrem světa v čepování
plzně je muž z New Yorku

6. 10. 2013

Mistrem světa v čepování plzeňského piva se stal letos zástupce USA, František Šťástka, český výčepní z New Yorku. Finále soutěže se letos poprvé konalo v místě a v den zrození plzeňského piva a bylo součástí oslav Pilsner Fest. Nejlepší český výčepní Tomáš Hrnčíř se umístil na třetím místě. Druhé místo obsadil Giocomo Fogli z Itálie.

Šťástka čepuje plzeňské pivo v restauraci Hospoda na Manhattanu. Za své prvenství si odnesl putovní pohár, věrnou kopii číše, z níž v roce 1874 ochutnal plzeňský ležák císař František Josef I. Na památku získal kus ručně vyráběného řetězu ze rmutovací pánve pivovarské varny, jeden ze symbolů unikátního varního procesu plzeňského ležáku. Po vyhlášení také převzal a na místě vyčepoval dubový sud nefiltrovaného piva Pilsner Urquell.

„Věřím, že vítězství před zraky tolika příznivců našeho piva přímo na pivovarském nádvoří v den výročí první várky se Františkovi Šťástkovi vryje do srdce, a bude jeho slávu i nadále šířit v zámoří," řekl starší obchodní sládek a předseda soutěžní poroty Václav Berka.

Závěrečné kolo soutěže Pilsner Urquell Master Bartender o nejlepšího výčepního plzeňského piva, kterého se účastnili výčepní z více než 20 zemí, se letos stalo součástí festivalu Pilsner Fest. Pivovar festivalem každoročně slaví uvaření první várky plzeňského piva před 171 lety.

Z dosavadních ročníků soutěže se světovým šampionem v čepování plzně stal výčepní z Česka jen jednou. Soutěžící musí předvést nejen dokonalou dovednost samotného natočení piva, ale mít i znalosti o značce a o péči o kvalitu piva. Neodmyslitelnou dovedností je pak i schopnost správně ho nabídnout hostům. Letos se do Plzně sjeli zástupci i tak vzdálených destinací, jako je Jižní Korea nebo USA, ostatní byli z Evropy.

pivo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.