Nejlepší českou restaurací
je zámecká Piano Nobile

Nejlepší českou restaurací
je zámecká Piano Nobile

28. 11. 2013

Anketu Maurerův výběr Grand Restaurant letos vyhrála zámecká restaurace Piano Nobile z hotelu Chateau Mcely, která se tak stala prvním vítězným podnikem ze Středočeského kraje. Na druhém místě skončila pražská restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, třetí je restaurace Alcron v pražském hotelu Radisson Blu. Oba pražské podniky letos obhájily michelinskou hvězdu.

Vítězná restaurace šéfkuchaře Jana Štěrby se nachází v lesích v severovýchodní části Středočeského kraje ve zrekonstruovaném zámku, který funguje jako pětihvězdičkový hotel. "Z letošního vítěze mám velkou radost. Kromě toho, že jsou v Chateau Mcely kreativní, tak se zároveň snaží maximálně využívat místních surovin," uvedl zakladatel ankety Pavel Maurer.

Z mimopražských podniků se v první desítce ještě umístily restaurace Promenáda v Karlových Varech a brněnský podnik zaměřený na mořské speciality Koishi Fish & Sushi, který anketu vyhrál loni. "Díky Bohu nezůstávají ti nejlepší šéfkuchaři a restauratéři pouze v hlavním městě," podotkl Maurer.

Letošní ankety se zúčastnilo 1009 hodnotitelů, kteří během roku tajně a na svoje náklady hodnotili jednotlivé podniky z celé České republiky. Cílem průvodce, kterého Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán, je nezávisle hodnotit české restaurace a přinášet tak ověřené informace a tipy.

 

TOP 10 restaurací
1. Chateau Mcely, Piano Nobile Středočeský kraj - Mcely
2. La Degustation Boheme Bourgeoise Praha
3. Radisson Blu, Alcron Praha
4. Bellevue Praha
5. Kalina Praha
6. Promenáda Karlovy Vary
7. Le Terroir Praha
8. Koishi fish & sushi Brno
9. Terasa U Zlaté studně Praha
10. Francouzská restaurace Art Nouveau Praha

Chateau Mcely navštívil i Mark Twain
* Zámek Mcely leží v severovýchodní části středních Čech, mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví. 
* Barokní zámek poblíž severního okraje obce Mcely byl vystavěn koncem 17. století. Zpočátku sloužil k ubytování účastníků lovů v okolních lesích. Teprve později se stal trvalou venkovskou rezidencí pro několik aristokratických rodů.
* Od roku 1869 do roku 1948 na zámku pobývali příslušníci knížecího rodu Thurn-Taxisů. Do dnešního dne se údajně po okolí tradují historky o bujarých radovánkách mladých Thurn-Taxisů, jejich honech a večírcích s baletkami a herečkami. Zámek v této době také navštívili slavní hosté jako americký spisovatel Mark Twain a německý literát Rainer Maria Rilke. 
* Od roku 1939 zámek obýval princ Luigi della Torre e Tasso z rodu Thurn-Taxisů a jeho manželka Fanny Goodyearová, dcera zakladatele známé gumárenské společnosti. Po válce a nástupu komunismu byli nuceni zámek opustit. 
* V roce 2001 zchátralý zámek objevila původem slovenská podnikatelka Inéz Šipulová (nyní Cusumanová), která jej spolu s manželem Jimem Cusumanem posléze odkoupila. Zámek prošel náročnou rekonstrukcí na pětihvězdičkový hotel Chateau Mcely s 23 pokoji a apartmány, který byl otevřen v roce 2006. O čtyři roky později byly dobudované lázně Mcely Spa s přírodním koupacím jezírkem s písečnou pláží a dokončena rekonstrukce anglického okolního parku. 
* Součástí rozsáhlého parku je mimo jiné šnečí farma, která chová hlemýždě pro hotelovou restauraci. 

restaurace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.