Čeští holmesologové slaví
výročí slavného detektiva

Čeští holmesologové slaví
výročí slavného detektiva

5. 1. 2014

Také patříte k milovníkům patrně nejslavnějšího detektiva v historii světové literatury? Pak zbystřete pozornost. Ve smíchovské kavárně Mezi řádky se bude v pondělí od 18:00 slavit 160. výročí narození Sherlocka Holmese, jedné z nejslavnějších literárních postav, kterou stvořil Arthur Conan Doyle.

„Na programu je čtení z holmesovských knih a povídání s prezidentem České společnosti Sherlocka Holmese Alešem Kolodrubcem. Součástí večera bude výstava sbírky Sherlockových portrétů a ukázky z filmů,“ uvedli pořadatelé akce.

Nápad založit Českou společnost Sherlocka Holmese se v roce 1968 zrodil v hlavě spisovatele a tvůrce večerníčku o Maxipsu Fíkovi Rudolfa Čechury. Uskutečnil se ale až po roce 2000. Přes deset let se asi stovka členů schází pravidelně třikrát do roka. V lednu na Holmesovy narozeniny, poté na jaře a v prosinci. Kromě toho pořádají příležitostně i další akce, s oblibou navštěvují třeba místa Holmesových případů.

Po stopách Skandálu v Čechách

Obdivovatelé jednoho z nejslavnějších literárních bojovníků se zločinem, který si díky svému důvtipu, pozorování a logickému myšlení získal milovníky detektivek na celém světě, se setkávají také s holmesology z dalších zemí. Více než pět desítek let existuje třeba Londýnská společnost Sherlocka Holmese, jejíž členové se před šesti lety sešli v Praze. Společně se tak vydali po stopách míst známých z povídky Arthura Conana Doyla Skandál v Čechách.

První kniha, v níž se Sherlock Holmes objevil, Studie v šarlatové, vyšla v roce 1887. Ohromnou popularitu si příběhy soukromého detektiva s bystrým okem a geniálním úsudkem získaly po roce 1891, kdy byly publikovány v časopisu The Strand. Povídky a romány pak vycházely až do roku 1927.

Po Doylově úmrtí vznikla řada pokračování z dílny jiných spisovatelů, po světě bylo založeno kromě muzea i několik společností Sherlocka Holmese a příběhy se staly předlohou mnoha různých filmových či divadelních adaptací.

detektivky Sherlock Holmes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.