Veletržní palác NG měl
rekordní návštěvnost

Veletržní palác NG měl
rekordní návštěvnost

17. 1. 2014

Nejnavštěvovanějším objektem Národní galerie (NG) v Praze byl v roce 2013 Veletržní palác se svými Sbírkami moderního a současného umění. Navštívilo ho rekordních 190 285 lidí, což je o 17 procent více než v roce předcházejícím. Růst návštěvnosti zaznamenaly také paláce NG na Pražském hradě. Stálé expozice a výstavy pořádané NG v Praze ve vlastních objektech navštívilo v loňském roce celkem 386 272 návštěvníků.

Prostory Veletržního paláce v loňském roce nabídly více než patnáct výstav a projektů týmu nové ředitelky Sbírky moderního a současného umění Heleny Musilové, stálé expozice i doprovodné programy lektorů. "Růst návštěvnosti byl patrný hned v prvních měsících roku, kdy proběhly úspěšné výstavy Theodora Pištěka, Jiřího Koláře a Huga Demartiniho. Do Veletržního paláce přišlo za prvních pět měsíců 80 000 návštěvníků, což bylo zhruba o 20 000 víc než v roce 2012. Zvýšil se i podíl českých návštěvníků v galerii moderního a současného umění," uvedla mluvčí NG Eva Kolerusová.

Tento trend zastavily povodně v červnu 2013, kdy návštěvnost v objektech NG v Praze byla poloviční. V případě Kláštera sv. Anežky České a Valdštejnské jízdárny i nižší. Objekty musely být uzavřeny, což se zejména podepsalo negativně na návštěvnosti výstavy Jan Křížek a umělecká Paříž 50. let. Přesto je výstava nominována na cenu Gloria Musaealis za rok 2013.

Také paláce NG v Praze na Pražském hradě s expozicemi starého českého a zahraničního umění a výstavami Sbírky umění 19. století v loňském roce zaznamenaly nárůst návštěvnosti. Tři objekty TriaNGlu, Šternberský, Salmovský a Schwarzenberský palác, navštívilo 114 405 lidí, což je dokonce o 30 procent více než v loňském roce. V těchto palácích převažují výrazně zahraniční návštěvníci, naopak na výstavy chodí častěji domácí publikum.

Přestože byl uzavřen Palác Kinských na Staroměstském náměstí, jeho výstavní síň Konírna, nejmenší výstavní prostor NG, byla loni otevřena a prezentovala několik výstav Sbírky grafiky a Sbírky orientálního umění, které vidělo přes 15 000 návštěvníků.

Národní galerie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.