Češi patří k nejvíce
spořivým národům

Češi patří k nejvíce
spořivým národům

17. 2. 2014

Více než tři čtvrtiny Čechů spoří a čtvrtina jich odkládá peníze stranou pravidelně. To je po Rakušanech a Francouzích nejvíce ze 14 evropských států, kde se průzkum konal. Téměř třetina oslovených Evropanů nespoří vůbec. Průzkum pro ING uskutečnila agentura TNS Nipo na vzorku tisícovky lidí v každém ze států.

„Češi dlouhodobě patří ke spořivým národům, což je dobře, a ukazuje to na naši zodpovědnost vůči budoucnosti. Více než polovina dotazovaných spoluobčanů sice spoří nahodile, ale i to je dobrý začátek, od kterého je už jen krůček k systematickému vytváření finanční rezervy,“ uvedl ředitel retailového bankovnictví ING Bank Libor Vaníček.

Nějakou finanční rezervu vytváří 68 procent Evropanů, ovšem jen 17 procent pravidelně. Ke spořivější části Evropy patří i Poláci, kteří mají sice nižší procento pravidelných střadatelů (21 procent), zato jich alespoň nějakým způsobem spoří celkem 84 procent. K nejméně spořivým patří tradičně Italové, jichž více než polovina (55 procent) nespoří vůbec a pravidelné odkládání stranou deklaruje jen šest procent obyvatel.

Spořivější jsou podle průzkumu jednoznačně muži, jichž pravidelně spoří více než čtvrtina a čas od času více než polovina. Z žen si nahodile vytváří finanční rezervu také více než polovina, ale pravidelně spoří jen každá pátá a téměř 30 procent nespoří vůbec.

„Ženy obecně patří k těm zodpovědnějším ve vedení domácnosti, a je tak těžké říci, proč jsou právě ony méně spořivé. Určitým vodítkem může být skutečnost, že na jejich bedrech leží každodenní výdaje spojené s nákupy potravin a na aktivity dětí. Kontrola těchto variabilních výdajů je složitější, a tak ženám zřejmě na pravidelné spoření nezůstávají takové finanční zdroje jako mužům,“ dodal Vaníček.

spoření
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.