Svatý Josef patří k nejvíc
uctívaným postavám

Svatý Josef patří k nejvíc
uctívaným postavám

19. 3. 2014

Svatý Josef, jehož svátek připadá na 19. března, patří k nejuctívanějším církevním postavám vůbec. Patron křesťanské církve, svatý Josef Nazaretský, byl podle evangelií snoubencem Panny Marie a po narození zázračně počatého Ježíše se stal jeho pěstounem.

Narodil se v Betlémě, údajně pocházel ze zchudlé rodiny potomků krále Davida a živil se jako tesař. Před králem Herodesem uprchl i s rodinou do Egypta. Po Herodesově smrti se usadil v Nazaretu, kde také zemřel, prý ještě před veřejným vystoupením Ježíše.

Svatý Josef je patronem bratrstev a řeholních společností, manželů a křesťanských rodin, dětí, mládeže a sirotků, panenství, dělníků, řemeslníků, tesařů, dřevorubců, truhlářů, kolářů, inženýrů, hrobníků, vychovatelů či vyhnanců. Je uctíván jako ochránce při pokušeních, v zoufalých situacích, patron umírajících a za dobrou smrt. Je také patronem řady zemí včetně Čech. K jeho atributům patří dítě (Ježíš), hůl, koš, lilie a tesařské a truhlářské nástroje.

Josef je čtvrtým nejčastějším mužským křestním jménem v České republice.

svatí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.