Umělé chrupavky z vlastních
buněk už má 500 pacientů

Umělé chrupavky z vlastních
buněk už má 500 pacientů

9. 4. 2014

Už pět set pacientů absolvovalo v Česku léčbu poraněné kloubní chrupavky pomocí vlastních buněk. Umělé chrupavky pěstují vědci v brněnském Národním centru tkání a buněk. Aktuálně léčbu provádí již deset českých nemocnic. "Jsou jimi například Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice Na Bulovce, nebo přerovská a ústecká nemocnice," řekla Andrea Gutová, mluvčí tkáňového centra.

Způsob léčby poraněné kloubní chrupavky pomocí vlastních lidských buněk je celosvětově respektovaná metoda, která je považovaná za nejlepší na světě ve své kategorii. "Má stoprocentní úspěšnost," uvedla Gutová s tím, že brněnské centrum loni vyprodukovalo chrupavku pro 100 pacientů. "Letos předpokládáme dvojnásobek," doplnila mluvčí.

Metodu hradí pojišťovna. "Zatím ji nelze využít k léčbě kloubního onemocnění osteoartróza, což si spousta lidí mylně myslí. Proto je zájem obrovský, ale dostat se může jen na některé," sdělil přednosta Ortopedicko-traumatologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Martin Krbec. Dodal, že vývoj léčby však směřuje i k vyřešení osteoartrózy.

Při defektech chrupavky ve velkých kloubech se používají vlastní chrupavčité buňky. "Odebírají se z oblastí zdravé kloubní chrupavky z nezátěžové zóny. To se provádí v nemocnicích," řekl Krbec. Chrupavka pak putuje do Národního centra tkání a buněk, kde se několik týdnů buňky množí. "Po vhodné úpravě se pak štěp vrací zpět do kloubu pacienta v místě, kde byl předtím defekt," vysvětlil Krbec. Poranění chrupavky se léčí například i pomocí vaziva, které však není tak dobrou variantou jako chrupavka z vlastních buněk, a v nejhorších případech umělou náhradou kloubu.

kmenové buňky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.