V pražské pobočce Grévin
je voskový Gott i Hurvínek

V pražské pobočce Grévin
je voskový Gott i Hurvínek

28. 4. 2014

Po roce příprav bude 1. května v Praze otevřena pobočka francouzského muzea voskových figurín Grévin. Ve třech patrech domu v Celetné ulici nabídne 80 figurín tuzemských i zahraničních osobností. Návštěvníci uvidí například Helenu Vondráčkovou, Karla Gotta, Lucii Bílou, Dagmar Havlovou, Terezu Maxovou, Jolanu Voldánovou, Petra Čecha, Dominika Haška, Jana Třísku, Annu Geislerovou, ale i Hurvínka. Muzeum Grévin přichází do Prahy jako do své druhé pobočky mimo Paříž, první je v Montrealu, kde zahájila svoji činnost loni v dubnu.

„Věřím, že Grévin Praha se stane do roka tím, čím je pro domácí i zahraniční návštěvníky Karlův most či Pražský hrad. Našim hostům nabízíme zážitek na ploše 3000 metrů čtverečních. Aby si každý vychutnal "umění jako živé", potřebuje alespoň hodinu a půl času,“ uvedl Heinrich Homola, generální ředitel Musée Grévin pro Česko.

Celková investice do projektu se pohybuje kolem 11,6 milionu eur (cca 290 milionů Kč). Musée Grévin nabídne náhled nejen do světa současného showbyznysu Česka a zahraničí, ale také do historie. Návštěvníci se mohou těšit na setkání s Mahátmou Gándhím, Karlem IV., Svatým Václavem, Charlie Chaplinem, Louisem Armstrongem, Janem Ámosem Komenským i s Mozartem. Nechybí ani postavičky ze světa pohádek: třeba Krteček či Spejbl a Hurvínek. „Je nám všem velkou ctí, že jsou v tak dobré společnosti a pro Hurvínka je to také shodou šťastných okolnosti skvělý dárek k jeho 88. narozeninám, které oslaví 2. května,“ podotkla za Divadlo Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová.

Muzeum v Praze na plný úvazek zaměstná 30 lidí. Otevřeno bude každý den od 10:00 do 18:00. Základní vstupné činí 430 korun, studenti a senioři mají vstup za 370 korun, mládež 300 korun, děti do šesti let zdarma, rodinné vstupné činí 1200 korun.

Zájemci budou mít v muzeu možnost nahlédnout do zákulisí výroby voskových figurín. Sály s interaktivními prvky budou mít podobu alchymistické dílny, literární kavárny, ateliéru vynálezů nebo tanečního sálu.
Pařížské muzeum Grévin vystavuje figuríny několika set známých osobností a ročně uvítá až 800 tisíc návštěvníků. Grévinovo muzeum bylo otevřeno v roce 1882 a dal je dohromady výtvarník Alfred Grévin na popud novináře Arthura Meyera. Společnost Compagnie des Alpes, která muzeum vlastní, má také zábavní parky, stejně jako lyžařské areály, které jsou její hlavní aktivitou.

V Praze již je muzeum voskových figurín založené v roce 1997 Zdeňkem Kočíkem, které také sídlí v historickém centru metropole a které si každoročně prohlédne až 200 tisíc lidí. V současné době jsou v Česku tři muzea voskových figurín – v Praze, na Karlštejně a v Českém Krumlově. Výstava v pražském Muzeu voskových figurín do října představuje výběr celebrit, jakými jsou hvězdný pár Brad Pitt a Angelina Jolie, akční veterán Bruce Willis nebo idol ženských srdcí George Clooney.

muzeum
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.