Dobrodruh, jenž jako první
zdolal "tři póly" této planety

Dobrodruh, jenž jako první
zdolal "tři póly" této planety

8. 5. 2014

Tři póly Země – tedy severní a jižní točnu a nejvyšší horu světa Mount Everest – zdolal "po svých" jako první na světě před 20 lety (9. května 1994) norský dobrodruh a polárník Erling Kagge. Zajímavostí je, že první ženou, která to samé dokázala, byla v roce 2002 Švédka českého původu Tina Sjörgenová. Dosud "tři póly" zdolala asi dvacítka dobrodruhů včetně tří žen.

Kagge, který se narodil 15. ledna 1963, snil již odmalička o lyžování v extrémních podmínkách, což se mu nakonec splnilo. Vystudoval práva a filozofii a než svůj život zcela zasvětil dálkám a dobrodružstvím, pracoval jako právník v norském průmyslovém konglomerátu Norsk Hydro.

Vždy tvrdil, že každý by se měl alespoň pokusit naplnit své sny. A on za těmi svými šel vytrvale. Kagge se 4. května 1990 stal společně se svým krajanem Börgem Ouslandem prvním, kdo dorazil bez cizí pomoci na severní pól. Na jižní pól pak došel pěšky úplně sám 8. ledna 1993. A vše zkompletoval v květnu 1994, kdy vylezl v rámci novozélandské expedice na nejvyšší horu světa Mount Everest. Za základ úspěchu Kagge označil pečlivou přípravu, dobré obutí a správnou stravu.

Během své "kariéry" mimo jiné procestoval Asii, Karibik, západní Afriku, Ameriku a plul napříč Atlantikem. V roce 1996 založil úspěšné vydavatelství Kagge Forlag, sám několik knih napsal.

Po Kaggem zdolal "tři póly" v prosinci 1994 Japonec Susumu Nakamura. Dosud jediným člověkem, který to dokázal bez kyslíkového přístroje na nejvyšší hoře světa, byl v letech 1996-1999 Francouz Antoine De Choudens (1969-2009).
První ženou „tří pólů“ se stala Švédka Tina Sjörgenová, která se narodila v květnu 1959 v Praze jako Olga Maříková a v roce 1968 s rodiči emigrovala do Švédska. V roce 1983 se provdala za švédského horolezce a dobrodruha Toma Sjögrena. Od roku 1996 žijí oba v New Yorku. Sjörgenová zdolala v květnu 1999 Mount Everest, v únoru 2002 jižní pól a v květnu 2002 severní pól. Všechny expedice vykonala s manželem.

Po Sjörgenové se podařilo "tři póly" Země zdolat ještě v roce 2006 Norce Cecilii Skogové a loni Američance Vanesse O'Brienové.

dobrodružství
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.