Jan Nepomucký patří
k oblíbeným světcům

Jan Nepomucký patří
k oblíbeným světcům

16. 5. 2014

Svatý Jan Nepomucký, jehož svátek si katolická církev připomíná 16. května, patří k nejvýznamnějším českým světcům, je patronem Čech a Bavorska a díky jezuitským misiím je velmi populární po celém světě. Počátky jeho uctívání sahají do roku 1393, kdy dal král Václav IV. svrhnout jeho umučené tělo z Karlova mostu do Vltavy a dal tak vzniknout legendě, která vyvrcholila kanonizací Jana Nepomuckého papežem Benediktem XIII. v roce 1729.

Dodnes není zcela jasné, proč Jan Nepomucký upadl v nemilost a skončil na mučidlech. Podle některých pramenů kritizoval krále, podle dodnes velmi rozšířené, avšak nepotvrzené verze, odmítl vyzradit zpovědní tajemství královny. Většina historiků se ale kloní k názoru, že příčinou byly spory krále s pražským arcibiskupem Janem z Jenštejna, jehož Jan jako generální vikář od roku 1389 v řadě správních věcí zastupoval. Václav IV. údajně hodlal arcibiskupovu moc omezit.

Janu Nepomuckému jsou zasvěceny desítky kostelů, nejen v Čechách a na Moravě, ale i v Rakousku, Německu, Itálii, Španělsku či jižní Americe zdobí mosty, hráze rybníků, návsi či náměstí jeho socha. Jan Nepomucký je považován mimo jiné za patrona právníků, lodníků, vorařů, mlynářů, zpovědníků a mostů, pro katolíky je symbolem mlčenlivosti, odvahy a spolehlivosti. Uctíván byl i jako ochránce před povodněmi.

svatí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.