Zkázu parníku Empress
of Ireland zavinila mlha

Zkázu parníku Empress
of Ireland zavinila mlha

28. 5. 2014

Hustá mlha a laxnost posádky byly příčinou srážky dvou lodí na kanadské řece Sv. Vavřince, při které před 100 lety, 29. května 1914, zahynulo 1012 osob. V brzkých ranních hodinách se srazil kanadský luxusní parník Empress of Ireland (Irská císařovna) s norskou nákladní lodí Storstad. Zatímco norská loď naložená uhlím to odnesla jen zničenou přídí, Empress of Ireland s 1477 lidmi na palubě se během čtvrt hodiny potopila. Šlo o jednu z největších lodních katastrof v historii.

Empress of Ireland byla vyrobena ve Skotsku a na vodu byla spuštěna v roce 1906. Pro Kanadskou pacifickou železniční společnost zajišťovala se svou sesterskou Britskou císařovnou plavby mezi Kanadou a Anglií. Její rozměry budily úctu. Dlouhá byla 167 metrů a vešlo se do ní skoro 1600 lidí. A byla luxusně vybavena. Storstad byl dlouhý 134 metrů a byl vyroben v roce 1910 v Anglii.

Na svou poslední plavbu vyplula Empress of Ireland 28. května 1914 v půl páté odpoledne místního času z Quebecku, cílem byl Liverpool. Storstad mířil ze Sydney v Novém Skotsku a do Quebecku vezl přes deset tun uhlí. Kolem půl druhé ráno následujícího dne Empress of Ireland minula město Rimousky a kapitán v dálce uviděl světla norské lodi. Světly signalizoval, že se bude vyhýbat pravobokem. V té době byla jasná noc.

Postupem času ale obě lodi zahalila hustá mlha. Kapitán Císařovny Henry George Kendall dal proto pokyn zpomalit a doufal, že norská nákladní loď pochopila jeho signalizaci. Posádce Thorstadu se ale údajně zdálo, že viděli opačnou signalizaci, a kapitán dal pokyn k zatočení doprava. Kendall spatřil norskou loď až v blízkosti 30 metrů na pravém boku a přímé srážce se již nedalo zabránit.

Byly dvě hodiny ráno a na lodi začaly záchranné práce. Kapitánovi z Císařovny se podařilo na vodu vypravit pouze čtyři záchranné čluny, kolos se už po 14 minutách potopil. Důvodem bylo špatné těsnění oken. Na palubě cestovalo 1057 cestujících a 420 členů posádky. Zahynulo 1012 lidí, 840 cestujících a 172 členů posádky. Nejvíce mrtvých bylo mezi cestujícími třetí třídy. Jednalo se většinou o emigranty, kteří jeli navštívit své příbuzné do vlasti.

První záchranná loď dorazila na místo nehody hodinu po potopení parníku, další o hodinu později. Přežilo 465 lidí.

Storstad byl sice poškozen, ale nikdo na něm nezahynul a dokázal dokonce dojet do přístavu. Jeho pouť ukončilo v roce 1917 během první světové války německé torpédo.

Následný soud přiřkl vinu norskému nákladnímu plavidlu a soud také nařídil zpřísnění technických předpisů pro provozování zaoceánských lodí. Vrak lodi leží v hloubce 45 metrů dodnes a přitahuje potápěče a lovce pokladů.

Největší civilní námořní katastrofou všech dob se stala zkáza filipínského trajektu Doňa Paz v prosinci 1987. Loď se čtyřmi tisícovkami lidí na palubě se na cestě do Manily srazil s tankerem Victor, který převážel tisíce barelů ropných látek. V důsledku nárazu začal z tankeru vytékat jeho hořlavý náklad, který v zápětí explodoval. Uhořelo celkem 4386 lidí, pouhých 26 osob se zachránilo.

Největší počet obětí v historii mořeplavby si potopení lodi vyžádalo v lednu 1945, kdy sovětská ponorka S-13 torpédovala německou osobní loď Wilhelm Gustloff, přepravující uprchlíky z východního Pruska. O život při tom přišlo přes 9000 lidí. Při patrně nejznámější lodní katastrofě - ztroskotání lodi Titanic v dubnu 1912 - zahynulo 1503 lidí.

lodní katastrofy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.