Primář Vladimír Koza
zachránil stovky životů

Primář Vladimír Koza
zachránil stovky životů

3. 7. 2014

Světově uznávaným odborníkem na transplantaci kostní dřeně byl hematoonkolog Vladimír Koza, od jehož narození uplyne 4. července šedesát let. Díky němu se podařilo zachránit stovky životů a dát naději tisícům nemocných. Doktor Koza stál totiž v roce 1992 u zrodu Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD), jenž eviduje lidi ochotné dát kostní dřeň pacientovi s poruchou krvetvorby. Odborné i osvětové práci se Vladimír Koza věnoval, i když už byl sám nemocný, až do své smrti před dvěma lety v červnu.

"Chtěl jsem být psychiatrem, protože psychiatrii dodnes považuji za nejvýsostnější obor medicíny. Nakonec jsem začal v hematologické laboratoři, což byl neatraktivní obor," vzpomněl doktor Koza na své začátky. Šest let nato zakládal v plzeňské fakultní nemocnici hematologicko-onkologické oddělení, jehož se stal od roku 1994 primářem.

Jako jeden z prvních v Česku začal Vladimír Koza též provádět transplantace kostní dřeně. "Naší první pacientkou byla v roce 1991 Janička z Rokycan. Transplantace jako terapie do té doby nevyléčitelné choroby probíhala za poměrně pionýrských podmínek," přiblížil Koza poměry v českém zdravotnictví krátce po změně režimu a dodal: "Chybělo potřebné technické vybavení i některé léky. To, co se nám podařilo, byl malý zázrak."

Jeho první pacientka tehdy dostala kostní dřeň od své sestry, rok nato (v roce 1992) Koza založil v Plzni Nadaci pro transplantaci kostní dřeně a registr dobrovolných dárců (ČNRDD). V tuzemsku existuje též Český registr dárců krvetvorných buněk v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), který vznikl již v roce 1991, pouhých šest let po obdobném projektu v USA, kde historie transplantací kostní dřeně začala.

Pražský registr evidoval ke konci loňského roku 22 681 a ten plzeňský ke konci letošního května 46 469 dárců. Oba české registry jsou součástí světové sítě se sídlem v nizozemském Leidenu, která nyní eviduje přes 24 milionů lidí ochotných darovat svou kostní dřeň.

Historie transplantací kostní dřeně se v Československu začala psát již koncem 70. let minulého století. První alogenní (od dárce) transplantace kostní dřeně byla uskutečněna v roce 1976 v Hradci Králové a první nepříbuzenskou transplantaci kostní dřeně provedli lékaři v roce 1986 v Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze. Tento druh operací se provádí též v Brně a Olomouci.

První úspěšnou transplantaci kostní dřeně od dárce, jímž nebylo jednovaječné dvojče, provedl v roce 1958 francouzský onkolog Georges Mathé (1922-2010), který tak zachránil život několika zaměstnancům po nehodě ve výzkumném ústavu jaderné fyziky v jugoslávské vesnici Vinča. Stěžejním přínosem, oceněným v roce 1990 Nobelovou cenou, byla práce amerického profesora Edwarda Donnalla Thomase (1920-2012).

Vladimír Koza byl členem řady českých a zahraničních odborných společností - podílel se například i jako člen konzilia na léčbě manželky ruského exprezidenta Michaila Gorbačova Raisy. V říjnu 2012 Kozovi prezident Václav Klaus udělil in memoriam medaili Za zásluhy.

lékař
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.