Anežka vyměnila korunu
za službu nemocným

Anežka vyměnila korunu
za službu nemocným

12. 11. 2014

Jako královská dcera měla být výhodně politicky provdána, ona si ale raději zvolila cestu řeholnice a pomáhala chudým a nemocným ve špitále a útulku v Praze Na Františku, který založila. Anežka Přemyslovna, též jediná zakladatelka mužského řeholního řádu (rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou), byla před čtvrtstoletím za své činy 12. listopadu 1989 papežem Janem Pavlem II. svatořečena a stala se tak první českou světicí od roku 1720, kdy byl kanonizován Jan Nepomucký.

Svatořečení ve Svatopetrské katedrále v Římě se, ještě v době komunistického režimu v Československu, účastnilo téměř 10 000 poutníků z Československa a 8000 z Polska (za svatého byl týž den prohlášen i polský bratr Albert). Obřadu byl přítomen i kardinál František Tomášek a československá vládní delegace, vedená ministrem kultury Milanem Kymličkou.

Anežka Přemyslovna (Anežka Česká) se narodila asi 20. ledna 1211 jako nejmladší dcera krále Přemysla Otakara I. a jeho druhé ženy Konstancie Uherské. V roce 1231 začala budovat na pozemcích u Vltavy, jež jí daroval její bratr Václav I., mužský klášter minoritů a ženský klášter klarisek. V roce 1234 složila řeholní sliby a jako první královská dcera vstoupila do řádu sv. Kláry. Několik měsíců poté se Anežka stala z rozhodnutí papeže abatyší kláštera Na Františku, jíž byla až do své smrti 2. března 1282.

svatí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.