Tak jak to tedy bylo? Omluvili
se komunisté  národu, nebo ne?

Tak jak to tedy bylo? Omluvili
se komunisté národu, nebo ne?

20. 12. 2014

Poděkujme demokracii, že o tom dnes můžeme takto veřejně diskutovat. Omluvila se komunistická strana za veškerá příkoří, jež učinila po dobu své totalitní nadvlády? Pojďme se na to podívat. A shrnout historická fakta.

Omluvu za neoprávněné represe komunistickým režimem či politování nad nerespektováním práva na svobodu slova vyjádřil mimořádný sjezd Komunistické strany Československa (KSČ), který začal přesně před 25 lety - 20. prosince 1989 - v Praze. Během dvou dnů jeho účastníci též zvolili nové vedení v čele Ladislavem Adamcem, zrušili Lidové milice (ozbrojené složky z řad dělníků) a některé dokumenty z let 1968 až 1970.

"Soudružky a soudruzi, v hodinách obrody, kterou jste sami začali, vás my - delegáti mimořádného sjezdu KSČ a s nimi všichni prostí komunisté prosíme, když můžete - odpusťte minulost," dožadovali se špatnou češtinou účastníci sjezdu odpuštění od bývalých členů KSČ, kteří byli vyloučeni ze strany po roce 1968. Všem občanům Československa pak adresovali omluvu za neoprávněné represe: "Rovněž cítíme povinnost vyjádřit politování nad tím, jak bývalé stranické vedení v uplynulých letech hrubě a nezákonně nerespektovalo právo na vyjádření názorů nezávislých občanských iniciativ včetně Charty 77," uvedli v prohlášení.

Sjezd také vyloučil z řad členů KSČ Vasila Biľaka jako představitele sil, které podnítily intervenci cizích armád 21. srpna 1968 a nastolily ve straně tvrdý normalizační kurs. Pro "hrubé politické chyby" pozastavil členství dalším 32 bývalým vysokým funkcionářům.

Jenže o politických popravách či zastřelených emigrantech na železné oponě nepadlo ani slovo. Ani o zničených životech tisícovek lidí, kteří museli pracovat v uranových dolech, lomech či kotelnách. Byla to tedy od komunistů opravdu adekvátní omluva? Anebo jen nutný alibismus nové doby?

V každém případě, tento 18. mimořádný sjezd KSČ byl vlastně jejím posledním. Následující rok se totiž strana přejmenovala na Komunistickou stranu Česko-Slovenska (KSČS), která v dubnu 1992 zanikla. Na činnost totalitní strany navazuje Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM), jejíž ustavující sjezd se konal již v březnu 1990. KSČM získává ve svobodných volbách celkem konzistentně nekutečných 15 procent hlasů.

Prý je volí jenom penzisté. My si to tedy nemyslíme. Alespoň ne ti, kteří jsou na i60. 

 

Napište nám, jak to vidíte

komunismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeněk Horenský
V roce 1989 jsem doufal, že přestane vycházení Rudého práva, že skončil KSČ režim se vším, nestalo se. Převládá názor, že převrat chytrých komunistů proti hloupým. Kam jen jednou šlape noha komunistů, tam nikdy tráva neporoste. Měl jsem štěstí na rodinu a přátele v zahraničí a od ORF program televize poštou zdarma. Že jsem nemohl vystudovat vysokou už nevadí. Stejně bych neučil.
Hana Šorejsová
Bohužel, nelze zapomenout. Zločiny, které spáchal komunismus na našem národu jsou nezapomenutelné. Omluva opravdu nestačí.
Zuzana Pivcová
Mne už to taky nebolí, ale myslím si, že lidé by měli vědět. A co si z toho každý vezme, jaký postoj k tomu zaujme, to už je jeho věc.
Zuzana Pivcová
A ještě dodám, že v restituci jsme se sestrou nedostaly za otcovu firmu ani korunu, protože kanceláře měla v pronajatém objektu, a dále jen stavební materiál, stroje, účty. Na to se restituce nevztahovala. Stejně ale, co by mi vrátily peníze, jak napsala Jitka. My jsme se s maminkou měly tak "dobře", že když u nás na střední škole třídní profesor zjišťoval rodinné příjmy (nevím, co to bylo za nesmysl) a já řekla tu směšnou částku pro 3 lidi, tak mi kantor řekl přede všemi Prosím vás a můžete mi říct, z čeho vlastně žijete? A já se skoro rozbrečela, že jsem se styděla.
Soňa Prachfeldová
Národ zapomíná jakého bezpráví se komunisté dopouštěli, kdysi jsem se zmiňovala, jak naše rodina přišla o dům se zahradou, v druhém jsme měli nájemníky přidělované MNV . Vytrvale říkali všem soudružko a soudruhu, ačkoli u nich nebyli ! Nepovažuji jejich omluvu za omluvu,
Hana Čadová
Za komoušů se kradlo po kapičkách, protože soudruzi věděli, že u koryta zůstanou hafo let a nyní se krade ve velkém, protože u koryta jsou chvilku!
Miroslav Štorch
Místo sankcí a zrušení KSČ se jen přejmenovali na KSČM a tvrdí, že s předchozími činy nemají nic společného. můj otec byl v roce 1948 vyhozen z vysoké škole, přestože měl udělený odznak československého partyzána, když bojoval proti Němcům ve Francii po totálním nasazení v Německu. Komunisté se báli, aby neskončili rozvěšení na kandelábrech jako v Maďarsku 1956, tak se připravovali na předání moci tak, aby jim zůstal veškerý majetek. Což se jim povedlo a neskončili zastřelení u zdi jako v Rumunsku prezident Ceaușescu a jeho manželka. Dnes bývalí komunisté zaměstnávají ve svých zprivatizovaných podnicích opět bývalé nestraníky. Měli kapitál pro začátky v podnikání. Milouš Jakeš dodnes bydlí v rodinném domě vyvlastněném po emigrantovi. Tam omluva nestačí. Chtělo by to vrátit nakradené majetky, ale restituční zákony se hodily jen na některé objekty. Na jiné jsou bezzubé. To je realita a omluvy jsou k smíchu.
Lidmila Nejedlá
Jak to vidím? Nikdy do žádné strany, nikdy do žádné církve, nikdy žádnou ideologii. Preferuji naprostou svobodu.
Jana Slavíková
Přestože jednoho komunistu z našeho zastupitelstva považuji za slušného člověka, nikdy bych ho ani jiného člena této strany nevolila. Kvůli komoušům jsem přišla o tátu (emigroval v roce 69) a současné výlevy soudružky Semelové mě utvrzují v názoru, že si na ně musíme dávat bacha.
Jana Drobňáková
Dokonale viem ako je bývať v rodičovskom dome, na ktorom je pribitá ceduľka: "Štátny majetok, poškodenie sa trestá". Film Habermannův mlýn je takmer o našej rodine.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...