Astronomické žně: bude
zatmění Slunce i Měsíce

Astronomické žně: bude
zatmění Slunce i Měsíce

11. 1. 2015

Letošní rok bude pro Česko bohatý na astronomické úkazy. Po mnoha letech se lidé dočkají hned dvou zatmění, která budou vidět i z území naší republiky. V březnu nastane částečné zatmění Slunce a v září úplné zatmění Měsíce.

„Rok 2015 také nabídne vynikající podmínky pro pozorování planet Jupiter a Saturn,“ řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Začátkem roku ale upínají čeští vědci pozornost k hledání dalších částí meteoritu na Českomoravské vrchovině. 

Přes Vánoce sníh skryl meteority, které zde loni 9. prosince dopadly. Členové astronomické expedice poté našli 20. prosince u Nové Vsi u Nového Města na Moravě jeden z menších meteoritů. Velmi jasný meteor, takzvaný bolid, začátkem prosince ozářil zejména východní část země a jeho úlomky dopadly na Českomoravské vrchovině. 

„Nyní probíhá na místě další z hledacích akcí, již ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR vede nálezce prvního a zatím jediného meteoritu Tomáš Holenda. Je třeba využít každé chvíle, kdy sníh na chvíli roztál,“ uvedl Suchan. 

V březnu nastane částečné zatmění Slunce a v září úplné zatmění Měsíce. Na zatmění Slunce se mohou Češi těšit 20. března a z našeho území bude pozorovatelné jako částečné. Plocha slunečního disku, zakrytého Měsícem, dosáhne maxima v 10:46. V tu dobu bude zakryto více než 70 procent. Půjde o největší zatmění Slunce pozorovatelné do roku 2026. Úplné zatmění Měsíce se naopak očekává na 28. září brzy ráno. Z České republiky bude podle Suchana úkaz pozorovatelný téměř v celém rozsahu. Ve 4:11 bude celý povrch Měsíce zastíněn a začne úplná fáze zatmění. 

Letošek nabídne také vynikající podmínky pro pozorování planet Jupiter a Saturn. Největší planeta Sluneční soustavy Jupiter bude nejlépe vidět v únoru a nejkrásnější planeta této soustavy Saturn v květnu. Jsou to období, kdy jsou planety na druhé straně oblohy, než je Slunce, tedy v takzvané opozici se Sluncem, a jsou tak pozorovatelné po celou noc.
Už 22. února ve večerních hodinách se k sobě přiblíží planety Mars a Venuše. Druhé seskupení planet nastane 1. července večer, a to u Venuše a Jupiteru. Třetí seskupení odborníci předpokládají 26. října v ranních hodinách. Kromě Venuše a Jupiteru se v blízkosti objeví i planeta Mars. 

Nejznámější meteorický roj roku – srpnové Perseidy – bude v maximu 13. srpna v 13:00. Roj bude podle Suchana již od poloviny července postupně zvyšovat svoji aktivitu a v ní zůstane až do posledního týdne srpna.

Astronomové chtějí také letos využít mezinárodního roku světla 2015, aby upozornili na potřebu tmy. Ta totiž z nočního prostředí na Zemi ubývá. Až dvě třetiny obyvatel Země žijí v oblastech zasažených světelným znečištěním, což se negativně odráží na zdraví lidí i na přírodě. 

astronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Taky se těším.
Alena Vávrová
Už mám všecko zapsáno v kalendáři a taky budu čarovat - všechny mraky pryč - mám při svém zápalu pro věc na to docela smůlu, že u nás bývá houby vidět.
Alena Tollarová
Všechny mraky pryč, všechny mraky pryč, všechny mraky pryč... :)
Jana Šenbergerová
Hezký přehled "nebeských úkazů".Už se těším hlavně na druhou polovinu roku, to už bych zas měla dobře vidět. Teď mi rozzářené noční nebe chybí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.