Zkrášlující operace v Česku
vyhledává nejvíce Evropanů

Zkrášlující operace v Česku
vyhledává nejvíce Evropanů

21. 1. 2015

Estetická medicína je čím dál žádanější. Takzvaných zkrášlovacích operací provedou lékaři v Česku ročně dvacet až třicet tisíc, devadesát pět procent klientely tvoří ženy. Nejčastěji se opravují oční víčka, odstáté boltce, zvětšují či zmenšují prsa a odsává nadbytečný tuk z břicha či boků. Liposukci často žádají i muži, kteří si také často dávají "nasázet" nové vlasy.

"Zhruba v pěti procentech nastanou komplikace, s nárůstem počtu výkonů estetické chirurgie celkové počty komplikací rostou, procento se ale nemění," uvedl předseda společnosti plastické a estetické chirurgie docent Luboš Dražan. S rizikem komplikací je podle něj spojena každá operace a lékař, který tvrdí, že je nemá, buď vůbec neoperuje, nebo lže.

Dražan působí jako lékař kliniky plastické a estetické chirurgie v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny. Ženám i mužům, kteří se pro tuto operaci rozhodnou, radí, aby se obraceli jen na plastické chirurgy. Část operací totiž provádějí "neplastičtí chirurgové", toho by se měli lidé vyvarovat. Odborníci varují i před nabídkou operací ze slevových portálů.

Pojišťovny zákrok nehradí

Protože i u zkušeného plastického chirurga se může stát, že se komplikace objeví, záleží podle Dražana na tom, zda jej i nadále pacienti považují za důvěryhodného a chtějí u něj zůstat, aby provedl opravu. Pokud mu přestanou důvěřovat, nebo lékař sám řekne, že to opravit neumí, nezbývá, než si najít jiného plastického chirurga, jiný ústav, a domluvit se, kdo je schopen problém vyřešit.

Seznam plastických chirurgů s atestací pro zákroky estetické chirurgie je na www.chirurgie-plasticka.cz. Ze 153 lékařů je 100 až 120 aktivních, zbylí se věnují jiným oborům.

Za zkrášlovací operaci lidé platí, proto už při domluvě operace si mají vyjasnit s lékařem, jak to bude s úhradou případných oprav. Někde bývá opravná operace v ceně, jinde se musí platit zvlášť. Nespokojení klienti by také měli navštívit jiného chirurga, který by nestranně výsledek zhodnotil. Když už se k původnímu lékaři vracet nechtějí, je pak nutno znovu řešit otázku ceny za opravu v jiném zařízení.

Podle loňského průzkumu uvažuje o plastice či jiném zákroku na svém zevnějšku téměř třetina lidí v Česku, dvacet procent už zákrok estetické chirurgie podstoupilo. Z hlediska estetického turismu v plastické chirurgii je Česko podle vyjádření odborné společnosti číslo jedna v Evropě, jezdí sem hlavně Rakušané, Němci, Britové a Rusové. Oceňují kvalitu českých lékařů i nižší ceny.

plastická chirurgie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Moje kamarádka trpí bolestí a řezáním v očích.Ani v Plzni na klinice nepřišli na to, proč.Pak dostala nápad, nechat si operovat víčka ,že to někomu pomohlo, ale doktor jí to neschválil, prý to je jen estetika a na oči to nemá vliv. Pro lidi po úrazu je to řešení...
Alena Tollarová
Nikdo tady nereaguje, tak já začnu. Trpěla jsem velkým mindrákem kvůli své určité nedostatečnosti. Domnělé. Pak jsem zjistila, že jsem se 40 let trápila úplně zbytečně. Ale jsou asi případy, kdy operace je vhodná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...