Inteligentnější lidé víc trpí úzkostí

Inteligentnější lidé víc trpí úzkostí

27. 1. 2015

Přemýšlíte příliš, hloubáte o tom, co se stalo, či jste znepokojeni událostmi minulými, současnými i budoucími? To jsou společné znaky pro ty, kdo žijí v neustálém stavu úzkosti. Takové stavy mívají často negativní dopady a provázejí je intenzivní nepříjemné pocity, které zažívají nejen tyto osoby, ale i lidé z jejich okolí.

Vědci v Kanadě na základě sledování skupiny 126 lidí ukázali, že ti, kdo často hloubají o životě a strachují se, mají v průměru vyšší inteligenci než ti, kdo žijí v míru se sebou samým a kontrolují své emoce. Touto inteligencí se myslí lingvistická a verbální, čili schopnost snadno hovořit a psát za používání správných pojmů, umění vysvětlovat a přesvědčovat, vyučovat a ovládat skladbu a praktické užití jazyka, často provázené schopností humoristického využití slov. 

Vyšší IQ, více starostí

Badatelé z Lakeheadské univerzity ve státě Ontario podrobili studenty testu inteligence a zároveň je nechali vyplnit různé dotazníky, na jejichž základě stanovili úroveň úzkosti, deprese, strachu a toho, do jaké míry mají tendenci neustále hloubat nad minulými a budoucími událostmi. Jde o druhy chování, které rozpoutávají hyperaktivitu, pokud jde o poznávací schopnosti, a často tomu, kdo jimi trpí, přinášejí negativní pocity. 

Výsledky byly jasné: čím větší vykazoval student známky znepokojení a čím více se zaobíral přemítáním nad minulostí, přítomností či budoucností, tím lepší měl výsledky v testech verbální inteligence. Stejná souvislost se ukázala i v případě deprese: kdo vykazoval známky spojované s touto psychickou chorobou, měl vynikající výsledky v testech lingvistické inteligence. 

„Tedy ten, kdo příliš přemítá a trpí úzkostmi, má zase výhodu ve vyšší inteligenci, která mu přináší lepší schopnost analýzy ve srovnání s ostatními,“ řekl jeden z autorů výzkumu pro vědecký časopis Personality and Individual Differences. 

Předvídat, ale s mírou

Jinými slovy asi platí, že jednodušší lidé mívají jednodušší život, protože si věci příliš nepřipouštějí.

„Je pravděpodobné, že jednotlivci s vyšší lingvistickou a verbální inteligencí jsou schopnější podrobně analyzovat současné a budoucí události a že právě tato jejich vlastnost vede k tomu, že o nich neustále přemítají,“ napsali vědci. 

Za tímto chováním se podle vědců možná skrývá vlastnost zděděná po předcích: právě takový přístup umožnil v určitém smyslu našim předkům přežít, když dokázali předvídat nebezpečí díky pocitům znepokojení a úzkosti. 

Tendence k úzkostem a negativním myšlenkám je však třeba mít pod kontrolou. Jinak může po delší době podle vědců takové chování vést ke snížení imunity a vystavit takovou osobu různým depresím a dalším chorobám.

inteligence
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zoja Sedláčková
Kdysi na střední škole nám IQ testovali, byla to okolo roku 68 móda. Tehdy mi vyšlo hodně vysoké. Ale hlavně v syntetickoanalytické rovině. Životní číslo i číslo roku mám 8, tak bych měla být v pohodě ale jako střelec a drak zas tak v pohodě nejsem :-) Labilní jsem byla hodně. Teď už je to snad také lepší. A co se týká těch devítek, tam snad záleží na tom, jestli jsou v mřížce osamělé. Já mám jednu izolovanou a syn tři ale ve sloupci s jinými čísly a znamená to úplně něco jiného. A lab
Hana Rypáčková
Jsem spokojená se svým nezjištěným IQ.Hlavně se svou dost klidnou a vyváženou povahou."Nač stahovat kalhoty, když brod je daleko", "Nějak bylo, nějak bude","Když nejde o život....." Moje maminka byla "petrachta","strašilka","hrabalka" a hlavně "babča obavča".Dožila přes devadesát, ale zbytečně se ničila.Proto se házím do klidu. Lékař sice řekl, že ty drobné šoky jí pomáhaly překonávat velké a chránily před infartem.
Libuše Novotná
Na Mensu nemám, debil nejsem, dožila jsem se ve zdraví důchodu, tak bych ty vědce zas tak vážně nebrala. Kdyby raději hloubali nad léky proti zákeřným nemocem, udělali by líp. Tomuto moc velkou váhu nedávám. Všem přeji pěkný den.
Zuzana Pivcová
No jo, tři devítky a ještě tak nezvyklé datum narození, že mi jedna numeroložka řekla kdysi při jisté akci, že nad tím by se musela mnohem hlouběji zamyslet. Tak jsem to pro jistotu nechala být.
Alena Vávrová
Jé, milá MM, já mám devítky jen dvě a mám z toho hlavu v pejru i jako Bejk. :-)
Alena Vávrová
"Jednodušší lidé mívají jednodušší život...", to je sice pravda, ale nevím, jestli bych chtěla být jednodušší, když už jsem to se svojí složitostí doklepala až sem :-). Na "budku" to někdy bylo, ale na Mensu asi ne, takže mám jako Jana snad to horší už také za sebou.
Marie Magdalena Klosová
Já,co mám v datu tři devítky a ještě znamení Vah,to mám jasné.Vše analyzuji a zvažuji.Na tom,abych se nezbláznila,pracuji různými metodami v podstatě celý svůj dospělý život.
Jana Šenbergerová
Podle míry úzkosti v minulosti bych musela mít IQ nejmíň 160. Naštěstí ho mám v současnosti zjevně nižší. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...