Několik vět o jídle

Několik vět o jídle

29. 1. 2015

V dnešní době se snad každý zabývá zdravou výživou, stále se objevuji různé často protichůdné názory na to, co se má jíst a co ne. Osobně mám z tohoto dojem, že lidé hlavně přestali být jaksi soudní. Přestali používat obyčejný selský rozum, pomocí kterého by spolu se svými možnostmi jednoduše - jedli, aby žili a nikoli naopak. A to především v době, kdy se na straně jedné denně vyhazuji tisíce tun kvalitních potravin a na straně druhé polovina lidstva hladoví, či umírá hlady a žízní!

Co by milióny lidi daly za to, napít se dosyta z našich vodovodních kohoutků, avšak tisícům lidí připadá tato kvalitní voda závadná, a proto nakupují vodu ve škodlivém plastu a ve skutečnosti pijí skutečné jedy. Navíc Bůh ví, kde a jak dlouho je taková voda v plastových lahvích skladována a tím je ve skutečnosti mrtvá. A s jídlem jak tedy? Rozvážně! to opravdu stačí. Věřte mi. Co tedy jíst?

Hlavně den začínat bohatou snídani, s ovocem, celozrnným pečivem (neboť bílé pečivo v sobě nemá vůbec nic pozitivního). Snad se dočkáme, že bílá mouka úplně zmizí. Stejně tak i bílý cukr - a proč vlastně byly tyto původně kvalitní potraviny takto znehodnoceny, zatímco původní celozrnná mouka a přírodní surový zdravější cukr kupujeme tak draho a staly se pro mnoho lidí nedostupnou surovinou? Jogurt jakýkoliv, nebo podobné mléčno-ovocné kombinace, nebo podle Natury cokoliv jako šunka, sýr, ale vždy i nějaké ovoce, jako např. jablko, by neměly na našich stolech nikdy chybět.

K obědu není nutno jíst vařená jídla. Rozumem vzato, ať si prostě každý jí to, na co má chuť a "kapsu". To samé i večeře. Jde totiž jen o jediné! Jíst méně a spíše málo, protože jedině tak je to pro naše zdraví a dlouhověkost správné. Jist do polosyta. Děje se však to, že se lidé přejídají kalorickými jídly, a jsou potom obézní, a nemocni. To platí pro celý svět (vyjma miliónů, kteří jen hladoví). Ačkoli: jeden den v týdnu bychom měli hladovět všichni. Potom by nikdo na světě nehladověl a nemusela by se bourat okna pro 300 kilové "žrouty", aby přežili třeba infarkt. Aby bylo dost jídla pro všechny, stačí jen minimum sobectví těch ostatních a selský rozum proti hromadění peněz, tak potravin.

Prostě jen více lásky v nás všech. No, a protože jsem radikál, ale také i idealistka, vím, že jednou to tak i bude!

Zdraví Vás všechny Stejskalová Marie

Moje poezie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Slavíková
Měli bychom se zabývat tím, co můžeme změnit. Nějak si neumím představit, že by jídlo, které v den půstu nesním, pomohlo hladovém člověku na jiném konci světa. Marie to napsala dobře - ať si každý jí to, na co má chuť a kapsu. A co s týká vody v petkách? Občas si dám minerálku, ale jinak piju zásadně kohoutkovou.
Jana Šenbergerová
Myslíte to dobře, Marie, ale v dnešní době to zas tak jednoduché není. Vím, o čem píši, mám to vyzkoušené.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.