Můj fígl: Jak na jarní úklid

Můj fígl: Jak na jarní úklid

20. 2. 2015

Milé přítelkyně, oslovuji vás, protože to nakonec vždycky zbyde na nás, ženách. Muži málokdy vidí slepá okna či začouzené záclony. Ale naše bystré oči to vidí a zvláště nyní, kdy nám začíná sluníčko nakukovat do oken a do všech tmavých koutů, nechceme se dát zahanbit. Napíši vám pár dobrých "fíglů", jak skoncovat se zimní špínou.

Špinavé a zakouřené záclony budou jako nové, namočíte-li je  na 2 hodiny (nebo přes noc) do vlažné vody, ve které jste rozpustily asi 2 velké hrstě obyčejné sody na praní a na starém struhadle nastrouhaly asi 1/4 až 1/2 kostky pracího mýdla "s jelenem" nebo jádrového mýdla .  Důkladně promíchejte a nechte namočené. Mezitím si umyjete okna. Na rámy použijte také podobný roztok, ve kterém máčíte záclony. Mastnota jde krásně dolů, stačí pak přetřít čistou vodou a osušit. Záclony po namočení důkladně vymáchejte, ideální je dát je do pračky na program "máchání" a přidat do nádržky levandulovou škrobenku na záclony. Ždímání nenecháme dojít až na konec, vypneme asi v půli. Takové záclony můžete rovnou pověsit na umytá okna. Hezky se srovnají a provoní byt příjemnou vůní . Praní je ekologické a mnohem levnější / 1kg sody na praní asi 30Kč, 1 prací mýdlo asi 15 Kč / než drahé značkové prostředky.

Pomocí sody a mýdla můžete také úspěšně umýt i mastný nábytek v kuchyni, který pak otřete čistou vodou a osušíte.

Rovněž se tak výborně umyje a rozzáří zašlé broušené sklo a porcelán. Tyto je dobré nakonec opláchnout ve vodě s přídavkem octa.

Tak vesele do jarního úklidu.

A za redakci přidáváme další fígl:Ušetřete čas, využijte Úklid 16 v Praze!

 

Máte také nějaký svůj fígl, jak si poradit si poradit s nejrůznějšími problémy či jak vyřešit nenadálkou situaci? Podělte se o něj s ostatními čtenáři a napište nám o něm. Dobrá rada je přeci nad zlato!
Můj fígl
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Zdenko, tak to jsem ještě neviděla, dík za typ.
Zdenka Jírová
Tento týden jsem v drogerii objevila nový výrobek- tekuté mýdlo s jelenem. Hned jsem ho zakoupila/ stálo asi 30Kč/ . Je s dávkovačem.odpadá strouhání mýdla a dobře se s ním přepírá. Doporučuji.
Zdenka Jírová
Paní Aleno, také používám Marseyské mýdlo na praní, jako prací gel. Je vynikající, prádlo neobyčejně "prokouklo", což neumí ani Ariel a podobné Tv proklamované prací prostředky.
Lidmila Nejedlá
Díky paní Zdeno, vyzkouším to. Nemusí ani svítit sluníčko, stačí, když si nasadím brýle na čtení...a vidím, kde to hoří..
Hana Rypáčková
Ještě jednou chci poděkovat za nakopnutí.V ložnici ještě nesvítí do oken, ale špín tam je taky.Vlastně už není! Umyla jsem si velké okno -hurá,odpoledne bude svítit a uvidíme, jak jsem to zvládla....Neolízla, fakt pořáně umyla.
Alena Tollarová
Sodu na namáčení také používám a na mýdlo s jelenem nedám dopustit. Můj arzenál jsem doplnila o žlučové mýdlo a peru teď ve Formilu s marsejským mýdlem ... Dřív jsem kupovala Persil, ale myslím, že je to zbytečné vyhazování peněz. Záclony peru na jemné praní a rovnou je pověsím. Jsme nekuřáci.
Hana Rypáčková
Díky za rady.Hlavně mám špinavá okna/svítí sluníčko/.Já bych je olízla Okenou, ale špinavé žaluzie musím mýt opatrně a do toho se mi nechce.Je to piplačka.Nemám ovšem záclony ani závěsy...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...