Překvapení v předjaří 
aneb Klíště v kožichu

Překvapení v předjaří
aneb Klíště v kožichu

6. 3. 2015

Zima už je téměř pryč a nám se s novým rokem začínají postupně zaplňovat i nové diáře, a jestli bychom si něco neměli zapomenout poznamenat, tak je to pravidelná ochrana našich psů a koček před parazity. A to jak před parazity vnitřními, tak i vnějšími. Jakkoli to může znít neuvěřitelně, blechy na naše domácí mazlíčky číhají neustále a „zimní spánek“ klíšťat také není stoprocentní.

Blecha psí, kočičí, jarní nebo podzimní? Psí i kočičí a především celoroční! Ačkoli se o blechách příliš nemluví, právě ony mohou představovat velké riziko v průběhu celého roku. Podcení-li majitelé třeba nyní prevenci, mohou se právě v jejich domácnosti zabydlet blechy. „Z veterinárního hlediska je také důležitý fakt, že bleší slina je jedním z nejčastějších alergenů psa. Jedno bleší kousnutí může u alergického jedince způsobit až třítýdenní svědění po celém těle a následné dlouhotrvající kožní obtíže. Blecha je navíc mezihostitelem tasemnice psí a zablešení tedy zvyšuje riziko „začervení“ – infekce střevními parazity“ říká MVDr. Václav Bartoš.

Ulpí-li blecha na tlamě psa, který zrovna svému majiteli uštědřil přátelské olíznutí, může potenciálně dojít i k přenosu blechy na člověka a následnému nakažení tasemnicí. Blecha je totiž přenositelem jednoho z nejčastějších vnitřních parazitů, kterým je tasemnice. Majitelé proto nesmí podcenit ani pravidelnou ochranu před vnitřními parazity. To znamená odčervovat psa i kočku alespoň jednou za tři měsíce. Preventivní ochrana domácích mazlíčků se totiž rovná zdraví zvířete i člověka.

A jaký je vůbec bleší život? Dospělé blechy zaujímají pouze 5% z celkové bleší populace. Není se tedy čemu divit, že je jednoduše nevidíme, neboť 95% z populace blech tvoří téměř neviditelná vajíčka a kukly.  Dospělé blechy produkují vajíčka, z kterých se vyvíjí larvy a z nich později  kukly. Taková bleší kukla pak může být nevítaným hostem, který u nás doma zůstane na návštěvě více jak 100 dní. Srst našeho psa pak poslouží jako pohodlný pelíšek, z kterého blechy průběžně odpadávají do jeho okolí.

Menší v tomto případě neznamená roztomilý, ani méně nebezpečný. Sotva se blecha narodí, už má žízeň, ihned začíná sát krev zvířete a už druhý den začíná klást vajíčka. Každý den jich potom naklade 30 – 50, nejkratší vývojový cyklus např. blechy kočičí potom může zabrat pouhých 11 dní (blecha psí – 18 dní). Blecha potom může žít několik měsíců až tři roky. Pravidelná prevence je lepší než bleší trápení.

Ani „zimní spánek“ klíšťat není stoprocentní

Nejen blechy však mohou naše psy a kočky v zimním období trápit. Nezvykle teplá zima může k aktivitě motivovat i klíšťata. Pan Ing. Tomáš Vráblík z Českého hydrometeorologického ústavu říká:  „Aktivita klíšťat v zimních měsících je sice minimální a při mrazivých teplotách nebo sněhové pokrývce nulová, letošní zima však jako celek patří k těm teplejším, s menším množstvím sněhu (s výjimkou horských poloh). Přestože tento teplý ráz zimy byl několikrát přerušen nízkými teplotami nebo několik dnů ležící sněhovou pokrývkou, nelze nyní vyloučit možnost výskytu klíšťat v přírodě, zejména v nižších polohách, ve kterých neleží sníh a s největší pravděpodobností v nejbližším období ani nebude.“ Proto by majitelé psů a koček neměli opomíjet jejich ochranu před klíšťaty ani v tomto období. 

„Klíšťata jsou v posledních letech aktivní celoročně s výjimkou krátkého období tuhé zimy. Mezi nejzávažnější onemocnění přenášená klíšťaty patří virová klíšťová encefalitida, borelióza a anaplazmóza, jejichž výskyt se každoročně zvyšuje. Psi a kočky mohou onemocnět stejně jako člověk, ale slouží také jako nositelé infekce“ dodává Prof. MVDr. Vlasta Svobodová, CSc z Fakulty veterinárního lékařství, Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Jak domácí mazlíčky chránit?

Jakkoli jsou rizika velká, pokud majitel ví, jak zvíře chránit a chrání jej, nemusí ho nadměrně zneklidňovat. Majitel může zvolit např. mezi spot-ony či antiparazitárními obojky. Mezi spot-on přípravky už dnes dokonce figuruje i takový, který disponuje repelentním účinkem (tj. parazity odpudí a zahubí dříve, než se stihnout zakousnout a přenést nebezpečné nemoci) a ochrání psy proti nejširšímu spektru vnějších parazitů. Účinné látky bezpečně ochrání před zmiňovanými blechami a klíšťaty, ale také komáry, bodavými mouchami a všenkami. Majitelé však nesmí zapomenout pečlivě zkontrolovat pro jaký druh zvířete je spot-on určený. Antiparazitární pipety potom majitel aplikuje každý měsíc přímo na kůži psa. Těm malým postačí tzv. kapka za krk, u psů větších je třeba aplikovat na čtyři místa v hřbetní linii.

Další chytrou formou ochrany jsou potom antiparazitární obojky. Některé z nich jsou vyvinuté jak pro psy, tak pro kočky a umí jim poskytnout ochranu až 8 měsíců. Po tuto dobu jsou zvířata chráněna před blechami i klíšťaty.

Velikou přidanou hodnotou některých přípravků je jejich repelentní účinek s tzv. efektem rozpálené plotny. Díky repelentnímu účinku obojek či pipeta odpudí např. klíšťata ještě před tím, než se stihnou do kůže zvířete přisát. Parazit tedy nemá šanci na zvíře přenést onemocnění a následně uhyne. A jak k tomuto účinku dochází? Účinné látky jednoduše způsobí, že se parazit po kůži zvířete pohybuje jako po rozpálené plotně. Látky poté ochromí jeho nervový systém a parazit ze psa či kočky odpadá dříve, než by se stihl přisát. Následně tento parazit uhyne.

Má-li být ale zvíře chráněno co nejlépe, podmínkou je pravidelnost. Právě pravidelná prevence je totiž nezbytností, která pomůže udržet dobrý zdravotní stav zvířat. MVDr. Václav Bartoš varuje: „Jarní invaze blech plyne právě ze zimního podcenění ochrany“. Nedovolte žádným nepříjemným návštěvníkům, aby v tomto roce kazili Vaši pohodu a soužití s domácími mazlíčky.  

domácí mazlíčci
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
V půli února jsem taky Vendovi vytáha klíště.Byl na čištění zubů a sundala jsem mu před narkózou obojek.
Naděžda Špásová
To, že klíšťata jsou aktivní i v zimě můžu potvrdit. Oba naši psi měli v lednu klíště. Dost nás to udivilo. Přesto, že je vždy před jarem ošetříme, oba loni prodělali boreliozu, naštěstí bez následků. Opatrnosti není nikdy dost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...