Oldřich Kulhánek, autor
krásných českých bankovek

Oldřich Kulhánek, autor
krásných českých bankovek

27. 2. 2015

Malíř a grafik Oldřich Kulhánek, který se narodil před tři čtvrtě stoletím 26. února 1940, se celý život věnoval hlavně lidskému tělu a figurativním motivům. Výrazné tváře jsou k vidění i na českých bankovkách, které Kulhánek navrhl v první polovině 90. let a jež podle mnohých odborníků dodnes patří mezi nejkrásnější platidla na světě. Jeho díla jsou - kromě peněženek - zastoupena také v prestižních sbírkách včetně pařížského Centra Georgese Pompidoua či vídeňské Albertiny.

Pražský rodák, který také patřil k předním tvůrcům českého ex libris a byl autorem řady poštovních známek, vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v ateliéru profesora Karla Svolinského a první samostatnou výstavu měl v roce 1968. O tři roky později Kulhánek navrhl první bankovku, desetikoruna dokonce vyhrála anonymní konkurz, ale do tiskárny se nakonec nedostala. Její autor byl totiž v té době stíhán kvůli grafickým listům z let 1968 až 1971, jimiž údajně hanobil představitele tehdejších socialistických zemí. Měsíc strávil ve vězení a pak byl dva roky pravidelně vyslýchán.

Z klatby se Oldřich Kulhánek dostal až na konci 80. let, už dříve se ale některá jeho díla podařilo dostat na Západ a občas se mohl díky odvaze některých redaktorů ilustrovat knihy, zejména ruské klasiky. V jeho grafikách byla často zřetelná nadsázka a parodie, nezřídka krutá a deformující děje i lidskou figuru. "Životní situace, byť tragická, nikdy nepostrádá špetku humoru, pravda většinou velice černého," tvrdil Kulhánek, který zemřel náhle 28. ledna 2013 ve věku 72 let.

bankovky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
Kdysi jsem si jako student koupil grafický list Oldřicha Kulhánka přes organizaci zvanou Lyra Pragensis, kterou zastupoval také recitátor Milan Friedl. To jsem ještě netušil, že Mistr Kulhánek bude dělat i krásné rytiny bankovek. Ten grafický list mám ještě schovaný v paspartě - jako vodník Čochtan.
Hana Šorejsová
Autor grafické podoby českých bankovek byl opravdovým mistrem. Jeho torza lidských tváří a rukou, vyjadřují dobu a místa, kde žijí. Máme jedny nejkrásnější bankovky na světě !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.